promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tales of Arise teszt - A Vasálarcos és a szőke nő, akivel jobb nem viccelni
Borítókép:  Bandai Namco
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

300 évvel ezelőtt a renaiak megszállták Dahna világát. A bolygót öt birodalomra osztották fel, és az egyes urak a dahnai rabszolgáikat asztrális energia begyűjtésére küldték a Koronaverseny nevű beteg játékban. Tízévente rendezik meg, hogy aki a legtöbbet gyűjti az eleméből, az lesz Rena következő uralkodója. A rabszolgák, akiket alantas embereknek tartanak, nyomorban élnek, és halálra dolgoztatják őket, az ellenállás minden jelét gyorsan eltiporják. Aztán egyszer csak megjelenik egy gyönyörű reanai nő a porondon, aki szembeszáll Calaglia urával, hatalmas erejű varázserővel felvértezve... A csak "Vasálarcos" néven ismert rabszolgával együtt útnak indulnak, hogy felszabadítsék Dahnát, a Vasálarcos pedig visszaszerezze elveszett emlékeit, és rájöjjön, miért nem érez soha fájdalmat.

Ez az alapfelállás a Tales of Arise című JRPG-ben, ahol két bolygó - Dahna és Rena - áll konfliktusban egymással, mivel az előbbi megpróbál kitörni az utóbbi által létrehozott elnyomó rabszolgaságból. A történet számos olyan karaktert hoz össze, akik e két bolygó valamelyikét hívják otthonuknak. Az említett főszereplő, Alphen egy múlt nélküli dahnai férfi, aki nem képes fájdalmat érezni, míg Shionne egy gyönyörű, szőke renai nő, aki fájdalmat okoz mindenkinek, akit megérinti őt. Az ideális páros, nem igaz?

 

Mert kell egy csapat...

Később újabb karakterek csatlakoznak hozzájuk, például Law és Rinwell - az előbbi egy igazi nem túl okos, "izomtibor" típusú karakter, az utóbbi pedig pont az ellenkezője - de rajtuk kívül még sokan mások is. Együtt rengeteg kalandot élenk meg, tömérdek konfliktussal és tragédiával találkoznak, még több kétségbeesést, reményt, fájdalmat és szerelmet élnek meg, miközben hőseink a szabadságért és az elnyomás ellen harcolnak. Összességében a Tales of Arise egy ízig-vérig klasszikus fantasy anime, japán szerepjátékkal vegyítve - e két műfaj minden jellegzetességével nyakon öntve.

Hozzá kell még tennünk, hogy a Tales of Arise története a franchise-ra jellemző high fantasy és a sötétebb, sci-fi elemek ötvözésével az elejétől a végéig mesterien van elmesélve. Persze a nagyszerű történet csak a játék egyik rendkívül fontos eleme, de már csak emiatt is érdemes belevágni ebbe JRPG-be.

 

Ha harc, hát legyen harc

Annak ellenére, hogy Tales of Arise harcai nem feltétlenül találták fel a spanyolviaszt - már ami harc rendszerét illeti - ez az egyik legélvezetesebb aspektusa a játéknak. Egyszerre négy karakterrel küzdhetünk, kettő pedig támogat minket és így tudunk különféle látványos kombókat végrehajtani, pusztító varázstámadásokat használni, és ezek kombinációival mindent elsöprő csapást mérni a rendkívül változatos ellenfelekre.

A túléléshez tárgyakra, asztrális varázslatokra és egyebekre van szükség, és mindezen elemek együttese egyfajta stratégiai elemet is kölcsönöz a játéknak - annak ellenére, hogy a harcok valós időben zajlanak. Meg kell jegyezni, hogy a Tales of Arise bossai elleni harc jellemzően a végső kimerülés stratégiájára megy ki, hőseinknek ugyanis elég kárt kell okozniuk ahhoz, hogy legyőzzük az ellenséget, mielőtt a készleteink teljesen elfogynak. 

A játék során a Rena-ból hozott, Zeugles néven ismert szörnyekkel fogjuk a leginkább összeakasztani a bajuszt. A játék bizonyos szakaszaiban katonákkal is harcolnunk kell, de a nagy részében mégis inkább a szörnyekkel folytatunk élet-halál küzdelmet.

 

Technikai téren sem kell panaszkodnunk

A Tales of Arise egy kisebb technikai csoda is, ami talán a játék késésének és a hosszabb fejlesztési időnek köszönhető. Bár rengeteg töltőképernyővel találkozunk, ezek gyakran már azelőtt véget érnek, hogy elolvashatnánk a tippeket tartalmazó képernyőt. Az is elismerésre méltó, hogy ez az egyik leggördülékenyebb és legbugmentesebb játék, ami 2021-ben eddig megjelent - ezt nem sok címről monthatjuk el az idén.

Sajnos a játékvilágban sem tökéletes semmi és ez a Tales of Arise is igaz. A Tales of Arise mellékküldetései a játék egyik gyengébb láncszemei, unalmas és önismétlő feladatokkal: győzd le ezt a Zeugle-raj, találd meg ezeket az anyagokat, szerezd meg ezeket a tárgyakat, hogy megtanulj egy bizonyos receptet, vagy győzd le az óriás Zeugle-t, aki egy bizonyos területet randalírozik. Magyarán: grindolás ezerrel. Mivel azonban ezeket gyakran útközben is el lehet végezni, nem kell messzire menni és keresgélni, így a fő történetben való előrehaladás során is letudhatjuk mind ezeket. 

Továbbá a párbeszédek - különösen azok, amelyeket a harcok során hallhatunk - elég kínosak és önismétlődőek lehetnek. Szerencsére ezek a hibák azonban nem ássák alá a Tales of Arise teljes élményét.

 

2021 legjobb JRPG-je?

A Tales of Arise összességében egy olyan játék, amelyet a Tales franchise hosszú távú rajongóinak és azoknak is készítettek, akik még soha nem vették kézbe a franchise egyik részét sem. A történet, a harc és a különböző játékfunkciók együttesen egy kiváló minőségű, részletgazdag JRPG-t eredményeznek. Egyértelmű, hogy idén eddig ez a legjobb JRPG - persze, meglátjuk majd még a teljes felhozatalt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás