promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő dolgot állít a magyar nép nevéről egy francia szótár, ki fognak kerekedni a szemeid
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez biztos, hogy nagyon új lesz.

Nem tudnánk valószínűleg nagyobb köldöknézegetést elvégezni, minthogy rákeresünk a Google-ben arra, hogy mit jelent a magyar nép neve, honnan eredeztethető az elnevezés, vagy éppen miért hívják külföldön általában Hungary-nak Magyarországot. Honnan jön a h-betű, és mi marad a h-nélkül, mi az ungary?

Nos, a válasz egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk.

A magyar nép neve az "onogur" kifejezés, amely török-bolgár eredetű és jelenthet tíz nyílat vagy tíz törzset, feltehetőleg egy régi törzsi szövetség neve volt. Történelmi változások során a magyarok e szövetség részét képezhették vagy egyszerűen csak azon a területen jelentek meg, amit az onogurokhoz köthetünk. Az emberek évszázadokkal ezelőtt nehezen tudtak megkülönböztetni a hasonló életmódot folytató keleti törzseket, így általában mindenkire ugyanazt a kifejezést használták.

Források szerint a magyar kifejezés korábban magyer alakban élhetett. Nagyon sok magyarázat van arra vonatkozóan, hogy milyen szavakból jöhet, egyes elméletek szerint az "ember" elnevezésből, míg más elméletek szerint a szamojéd "erdő" szóból származik a kifejezés. De vannak olyan teóriák is, hogy a mese szóból eredhet.

Érdekes azonban, hogy a szóra rákeresve az első találatok között szerepel az, hogy az ogre kifejezés, amely félóriást jelent, egy mesebeli és legendás szörny, többek között Shrek is ogre volt a híres mesében. Az ogrék az észak-európai mitológiából terjedtek el a világban. Egy francia szótár szerint, amelyet a harmincas években adtak ki, az ogre szó a francia hongrois szóból, azaz a magyar szóból eredhet.

Ezt a témát a TikTok-on is felkapták korábban, illetve a Redditen is lehet olvasni ezzel foglalkozó folyamot. A szó, a magyar összemosása egyfajta súlyos entitással a honfoglalók portyái után alakulhatott ki a nyelvekben, egyes magyarázatok szerint. Bár a szótár felvetéseit erősen vitatják azóta is, pedig többször visszatér egyes francia tankönyvekben, amelyek azt írják,

hogy a magyarok támadásai a 9. század folyamán annyira vadak voltak, hogy egy mitikus mesebeli óriásnak is nevüket adták.

(Forrás: Daily News Hungary, Bodó Márton: Térképek népe, avagy Magyarország-kép a franciaországi iskolai történelemtankönyvekben)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás