promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarul szólalt meg az amerikai katona: ezeket a szavakat mondta ki a semmiből
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Majdnem beletört a bicskája, de végigmondta.

Egészen kiváló videó tűnt fel a TikTokon, ami biztosan minden magyarul beszélő számára kedves élmény: egy fiatal amerikai katona szolgálat közben magyarul próbálkozik beszélni, a Google fordítója segítségével.

A fiatalember kicsattanó jókedve nagyban hozzájárul a videó élvezhetőségéhez: igen komoly küzdelmet folytat a szavakkal, ám őt a teljesen helytelen kiejtése egyáltalán nem bizonytalanítja el, sőt: minél furább szót talál, annál jobban örül neki.

Itthon elterjedt nézet az, miszerint a magyar egy nehéz nyelv - még olyan vélemények is elhangzanak, miszerint a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve. 

Ez az állítás azért ebben a formában egészen biztosan túlzás: a magyar nyelv Európában abban kivételesnek számít, hogy nem indoeurópai nyelv (akárcsak pl. a baszk, a finn vagy az észt), de azért rengeteg karakterisztikáját osztja az európai nyelveknek - kétségkívül vannak meglehetősen fura hangzóink, de a nyelvtan sem annyira bonyolult, mint például a szanszkritban (érdekes anekdota, ami az ELTE keleti nyelvek szanszkrit szakán esett meg: a professzor által javasolt szakirodalom kizárólag német nyelvű volt, és amikor ezt egy tanuló felvetette neki, azzal válaszolt, hogy aki szanszkritül akar tanulni, annak 3 hét alatt képesnek kell lennie megtanulni németül).

Az amerikai külügyminisztérium listát is összeállított a diplomatáinak, hogy egy-egy nyelv megtanulásához átlagosan mennyi idő kell (nyilván azoknak, akinek az anyanyelve angol): ez alapján a magyar a közepesen nehéz kategóriába került, tanulmányaik alapján körülbelül 44 hét kell a felfejlesztéséhez, hasonlóan az izlandihoz, héberhez és az oroszhoz - de a koreai, az arab, vagy a mandarin már keményebb dió, ott 88 hetet számoltak.

Az amerikai katona próbálkozását a magyar nyelvvel megnézhetitek itt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás