promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egymás után kaptak hisztérikus rohamot az apácák, valaki az ördögöt sejti az események mögött
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A Louduni megszállottak a történelem legnagyobb boszorkány üldözését indították be.

1634-ben, Franciaország Loudun nevű kisvárosában egy furcsa és rémisztő eseménysorozat vette kezdetét. Egy csapat apáca furcsa tüneteket kezdett mutatni: görcsrohamokat, hallucinációkat, és zavaros beszédet. A helyi papság hamarosan boszorkányságra gyanakodott, és elindult egy hisztéria által fűtött boszorkányper, ami Franciaország-szerte megrázta a korabeli társadalmat.

A "megszállottak"

A legelsőként érintett apáca, Jeanne de la Croix, furcsa viselkedése hamarosan átterjedt a kolostor más lakóira is. A "megszállott" apácák eksztatikus állapotba kerültek, káromkodtak, obszcén gesztusokat tettek, és furcsa nyelveken beszéltek. A helyi orvosok tehetetlenek voltak a tünetekkel szemben, és a papok démoni megszállottságra gyanakodtak.

A boszorkányper

Urbain Grandier, Loudun karizmatikus plébánosa hamarosan a boszorkányság fő gyanúsítottjává vált. A per során Grandier-t azzal vádolták, hogy varázslattal kényszerítette az apácákat a "megszállottságra". A vádak mögött valószínűleg politikai és személyes ellentétek is álltak, Grandier ugyanis nem volt kedvelt a város vezetői körében.

A per kimenetele

Grandier-t 1634-ben boszorkányságért máglyahalálra ítélték és kivégezték. A per során több embert is bebörtönöztek és megkínoztak boszorkányság vádjával. Az események országos botrányt okoztak, és Richelieu bíboros, Franciaország hatalmas minisztere is beavatkozott az ügybe.

A Louduni megszállottak rejtélye

A mai napig nem tisztázott, hogy mi okozta az apácák furcsa tüneteit. Egyes történészek hisztérikus tömegrohamnak tartják az eseményeket, míg mások démoni megszállottságban vagy tudatos csalásban hisznek. A Louduni megszállottak története továbbra is rejtély marad, és emlékeztet a boszorkányság sötét korszakára.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Loudun_possessions

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás