promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sima régészeti leletnek indult, de amikor kinyitották, olyat találtak benne, ami elborzasztott mindenkit
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő felfedezésre bukkantak svéd kutatók.

Az ősi sírhelyek kutatása egy izgalmas és hatékony módja annak, hogy betekintsünk a múltba. Azonban sok esetben több kérdést felvet, mint amennyi választ ad. Egy frissen felfedezett svéd sírkamrában például rejtélyes módon hiányzik minden koponya. A kutatók a Falköping melletti Tiarpban találták meg ezt a sírkamrát, amit más néven dolmentnek hívnak. Sikerült azonosítaniuk legalább 12 ember maradványainak testrészeit, de vannak hiányosságok. A szakértők még mindig nem tudják megmagyarázni, hogy miért vannak hiányzó koponyák, és hogy hová tűnhettek el. Az egyik lehetséges magyarázat szerint lopás vagy rituálék történhettek. Azonban a maradványokon nem találtak jeleket, amik arra utalnának, bármiféle agresszió érhette őket életükben.

A sír körülbelül 3500 évvel ezelőtt, a kora neolitikum idején készülhetett el. Eltűntek a koponyák és a nagyobb csontok, amiket valószínűleg kivettek a sírból. Tudósok még nem tudják biztosan, hogy ezek a hiányok összefüggnek-e a temetkezési rituáléval vagy valami más áll a háttérben. Természetesen az elmúlt évezredek során a bomlás rengeteg változást hozott, de ez nem magyarázza meg, hogy miért maradtak épen a kisebb csontok, míg a koponyák és néhány más nagyobb csont hiányzik. Ez egy szokatlan eset a régészek számára, bár már korábban is beszámoltak hasonló esetekről. Egy régebbi szlovákiai lelőhelyen például szintén hiányoztak a koponyák.

A kutatócsoport az emberi maradványok mellett megtalálta a rágcsálók, békák, sertések, juhok és kecskék csontjait is. Valószínűtlen, hogy ezek mind ugyanabból az időszakból származnak. Falköping jól ismert terület az átjáró sírjairól, de ez a sírkamra különbözik a többitől. Körülbelül 150-200 évvel idősebb, és számos jellegzetes építési jellemzővel rendelkezik. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy többet tudhasson meg a felfedezett csontvázakról, amelyek valószínűleg egy földműves közösséghez tartoztak.

Forrás: Sciencealert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás