promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltárták az egyiptomi lebegő piramis titkát, a sivatag közepén álló építmény ámulatba ejtette a lakosságot is egykor
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A piramis, amely páratlan látványt nyújtott még abban a birodalomban is, ahol piramisok tömkelege épült a történelem során.

Egyiptom a piramisok kapcsán az első olyan ország, amely a publikum eszébe jut, és bár nem ebben az országban van a legtöbb ilyen, gúla alakú építmény, mégis itt találhatók a leghíresebbek. A legtöbben azonnal tudják, és lelki szemeik előtt meg is jelenik a három nagy gízai piramis, amelyek nagyságukkal bizony a libabőrt hozzák a látogatókra. Ám különlegesebb piramisokért kicsit beljebb kell hatolnunk a sivatagba.

A híres, és úgynevezett lebegő piramis több mint 4000 évvel ezelőtt épült.

Kahúnban, az egyiptomi piramisvárosban fekszik, a Fajjúm-oázis bejáratánál. A kis város lakói II. szenuszert fáraó piramisán dolgoztak, egykor rengeteg ház állt itt, majd szépen lassan a sivatag homokja visszafoglalt mindent. A területen a fáraó olyan projektbe is kezdett, hogy növelje a megművelhető földterületek arányát, így pedig egy kiterjedt öntözőrendszert hoztak létre, amely megfelelő vízzel látta el a térséget, így pedig hamar sikerült hatalmas területeken növényeket termeszteni.

Egykor a fáraó piramisa uralta a tájat, és úgy tűnt a látogatók számára, mintha lebegne. A gigantikus építmény körül is futott a víz, óriási vizesárok vette tehát körbe mind a négy oldalról az akkoriban hófehér építményt. A fáraó pedig direkt akarta ezt az illúziót kelteni, hogy az ő piramisa lebeg a sivatag közepén. A szakértők később fel is tárták ezeket a dinamikusan futó vízi utakat a környéken, illetve a piramis körül.

Így nézhetett ki a lebegő piramis egykor:

(Forrás: Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás