promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitottak egy lezárt ókori sírt Görögországban, amiben megdöbbentő maradványokat találtak: legendás uralkodó családjához tartozott
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A családon belüli gyilkosság sem volt példátlan a dinasztiában, mégis az egyik legnagyobb ókori uralkodóként ismerjük.

Évekig tartó találgatások és viták után végre sikerült azonosítani három sírhely lakóit, amelyek Nagy Sándor családjához tartoznak . Az észak-görögországi Vergina nagy halomsírjában található sírokban Alexandrosz apjának, mostohaanyjának, féltestvéreinek és fiának maradványai, valamint páncélok és más, magához a férfihoz tartozó tárgyak találhatók.

Az először 1977-ben feltárt sírok az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek, és egy új tanulmány szerzői szerint "a temetkezési tárgyak megdöbbentően gazdag tárházát tartalmazzák". Bár azonban soha nem volt kétséges, hogy az  eltemetett csontok Nagy Sándor közeli hozzátartozóihoz tartoztak, a tudósok közel fél évszázadot töltöttek azzal a vitával, hogy pontosan kik is nyugszanak az egyes sírokban.

Hogy kiderítsék, ki kicsoda, a tanulmány szerzői az ókori maradványok oszteológiai elemzéseit, makrofotóit, röntgenfelvételeit és anatómiai boncolásait kombinálták az ókori múltból származó történelmi forrásokkal. Ennek során felfedezték, hogy az I. sírban egy sérült térdű férfi, valamint egy nő és egy csecsemő csontjait találták meg, aki a halálakor mindössze néhány napos vagy hetes volt.

Ezért arra következtetnek, hogy a férfi alak II. Fülöp makedón király - Nagy Sándor apja - volt, aki köztudottan sántított. A csecsemő rendkívül fiatal kora tökéletesen illeszkedik Fülöp Kr. e. 336-ban történt meggyilkolásának történetéhez is.

A legtöbb forrás szerint II. Fülöpöt a testőre ölte meg, alig néhány nappal azután, hogy felesége, Kleopátra életet adott neki. Úgy tartják, hogy a gyilkosságot Fülöp előző felesége, Olympiasz, az akkor még nem "nagy" Sándor anyja rendelte el.

A merényletet követően Olimpiász szinte azonnal megölte Kleopátrát és gyermekét is - valószínűleg élve elégette őket -, és ezzel szabaddá tette az utat Alexandrosz számára a trónörökléshez és uralkodóvá válásához. A kutatók szerint

"...az újszülöttről származó csontvázlelet bizonyítja, hogy az I. sír Kleopátrához és újszülött gyermekéhez, következésképpen II. Fülöphöz tartozik, mivel Kleopátra gyermeke az egyetlen meggyilkolt újszülött, aki bármelyik makedón királyi pártól származott".

Korábban egyes tudósok azt állították, hogy II. Fülöpöt a II. sírban temették el, amely szintén egy férfi és egy nő maradványait tartalmazza. A csecsemő hiánya, valamint a férfi csontvázon látható fizikai traumára utaló jelek hiánya azonban végső soron kizárja ezt a lehetőséget.

Ehelyett a tanulmány szerzői a túlzott lovaglásra utaló csontvázi bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a II. sír a "harcos nő", Adea Eurüdiké, Sándor féltestvérének, Arrhidaeus királynak a felesége volt.

"Az ókori ábrázolások és leírások miatt egyes tudósok azt sugallták, hogy a II. sírban található tárgyak közül néhány, például a páncél, Nagy Sándoré volt, ami csak akkor lehetséges, ha ez Arrhidaeus sírja, nem pedig II. Fülöpé"

- írják a szerzők. Így megállapítható, hogy ezek a maradványok "Sándor sokkal kevésbé lenyűgöző testvérének" és meglehetősen lenyűgöző harcos feleségének a maradványai.

Végül a tanulmány szerzői nem találnak okot arra, hogy megkérdőjelezzék azt a régóta fennálló feltételezést, miszerint a III. sírban IV. Sándor, Nagy Sándor tizenéves fiának maradványai találhatók.

Szépen fogalmazva tehát a kutatók azt írják, hogy "a bemutatott bizonyítékok azt a következtetést támasztják alá, hogy az I. sír II. Fülöp királyé, feleségéé, Kleopátráé és újszülött gyermeküké. A II. sír Arrhidaeus királyé és feleségéé, Adea Eurydikéé. A III. sír IV. Sándoré".

"Ezek a következtetések megcáfolják azt a hagyományos feltételezést, hogy a II. sír II. Fülöpé" - írják.

forrás: Journal of Archeological Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás