promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyibe került egy gladiátor az ókorban? Ilyen hatalmas pénzt adtak ki egy valódi luxusrabszolgáért
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi jut először eszedbe az „ókori Róma” szavak hallatán? Én meg tippelném, és azt mondanám, hogy a Gladiátor közte volt az első gondolatok között. De vajon tudod-e, hogy mennyit ért egy-egy kiképzett hős?

Az arénában harcoló gladiátorok koncepciója mindig is lenyűgözte az embereket. De minden gladiátor végül is rabszolga volt, de voltak olyan sikeres gladiátorok, akiket „tejben vajban” fürösztöttek. De valójában mi adta egy gladiátor értékét? Mennyibe került egy gladiátor?

Kr.u. 40-ben 13 teljesen képzett gladiátort adtak el 2.250.000 dénárért. Összehasonlításképpen: egy normál rabszolga körülbelül 1500 dénárba került, egy római légiós pedig 1 dénárt keresett naponta.

A rabszolga értékét nem kis mértékben a származása határozta meg. A görögöket, egyiptomiakat és más civilizált nemzeteket a rómaiak nagyon magasra értékeltek vásárlás szempontjából. A legalacsonyabb értéket a német vagy brit gladiátorok érték el, akiket merésznek, lázadásra, menekülésre és egyéb bűncselekményekre hajlamosnak tartottak, és ezért vonakodva vásárolták meg őket. A teljesen képzett gladiátorok rendkívül magas árának fő oka a kiterjedt képzés volt, amelyen át kellett esniük. Egy ókoriGladiátor kiképzése évekig is eltarthat, és mindig fennállt annak a veszélye, hogy a mindenre elszánt Gladiátor megsérül és értéktelenné válik. Ezenkívül a Gladiátoroknak speciális diétát is kellett folytatniuk, ami szintén sokba került az edzése teljes időtartama alatt.

De Gladiátorok vásárlása, majd bérbeadása az ókori Gladiátor-harcokra még mindig kiemelkedően jövedelmező üzlet volt. A híres ügyvéd és politikus, Marcus Tullius Cicero valójában levélben dicséri egyik barátját a befektetéséért. Barátja vásárolt egy csapat gladiátort, és Cicero úgy számolta, hogy barátja néhány harc után visszafizette volna a kezdeti befektetését. És mivel a Gladiátoroknak elég jó esélyük volt akár több harcot túlélni, nagy volt az esélye annak, hogy Cicero barátja szép profitot termel a Gladiátoraival.

A Gladiátorok magas ára volt az egyik oka annak, hogy a Gladiator játékok napja nem kizárólag Gladiátor-harcokból állt. Tulajdonképpen a Gladiátor küzdelmei délután jelentették az események csúcspontját, de a nap hátralévő része egyéb – olcsóbb – eseményekkel telt.

Forrás: https://neutralhistory.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás