promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dolog rejtőzik a Vatikán alatt, a Szent Péter-bazilikát erre építették rá
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, hogy mi rejtőzik a Szent péter-bazlika alatt.

A vatikáni Szent Péter-bazilika a világ egyik legismertebb épülete, amelyet évente milliók keresnek fel, sokszor pedig azért, hogy meghallgassák Ferenc pápa szavait is a bazilika előtti téren. A római katolikus egyház első számú temploma, méretei is káprázatosak, hiszen a befogadóképessége 60 ezer fő. a hagyomány pedig úgy tartja, hogy Szent Péter sírjára építették a gigantikus épületet. A belső hosszúsága 211,5 méter, a magassága pedig 132,5 méter. Az alapterülete pedig körülbelül 150 négyzetméter. így pedig a világ legnagyobb belső terével rendelkező temploma címet is magáénak tudhatja a Vatikán ikonikus épülete.

A mostani bazilikát amúgy a 16. században kezdik el építeni a régi római Szent Péter-bazlika helyére. Érdekesség, hogy a kor számos nagy művésze részt vett a tervezésben, a kupolát például a világhírű Michelangelo tervezte. Ám a templom végleges kialakítása nem Michelangelo tervei szerint valósult meg, nem görög, hanem latin kereszt alaprajzú lett végül az épület, amit ma is megcsodálhatunk.

A teret később építették meg, fontos szempont volt, hogy a pápa a helyszín mindegyik részéből jól látható legyen. A teret amúgy 100 ezer ember befogadására építették.

Amúgy a mai Vatikán területe kedvelt helyszín volt Rómában, az előkelők fényűző palotái sorokoztak itt. Sőt, Caligula egy kőcirkuszt is építtetett itt, ahol gladiátorviadalokat is rendeztek, sőt a keresztényüldözéseknek is az egyik szomorú helyszíne volt. a hagyomány szerint pedig itt halt meg Szent Péter is, és a sírja is itt található. Tehát a vatikáni bazilika alatt megtalálhatók ennek a kőcirkusznak a maradványai.

Sőt, a cirkuszban volt egy obeliszk is, amely Egyiptomból érkezett még az első században, ez látható ma a bazilika előtti téren felállítva.

Íme egy szenzációs kis felvétel arról, hogy épült fel a Szent Péter-bazlika a Vatikánban, hogy fejlődött az épület az évszázadok alatt:

(Forrás: Wikipedia, Vatican City Tours)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás