promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezzel az egyszerű trükkel kémkednek utánunk a hackerek, bevált módszerrel támadnak hosszú ideje?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is gondolnánk, hogy milyen módon tudnak lekövetni minket a hackerek. 

A mai világban már nagyon bízunk a mobiltelefonunkban: fizetésre, munkára, kapcsolattartásra használjuk. De sajnos könnyen előfordulhat, hogy csalók megcéloznak minket és percek alatt átveszik az irányítást az eszközünk felett. Kutatók új tanulmánya most feltárta, hogyan használhatják ki a hackerek egy telefon fényérzékelőjét és ezzel hogyan követnek nyomon mindenkit egyszerűen. 

[[cikk1]]

A telefonunk sok esetben magától kezeli a fényerőt, alkalmazkodik a környező fényszinthez. Mindez azért is érdekes, mert a telefon egyéb funkcióihoz felhasználói engedélyre van szükség, például a kamera és a mikrofon esetében is így van. Kutatók szerint ez az, amit a hackerek igencsak ki tudnak használni. 

Yang Liu vezetésével az MIT csapata kifejlesztett egy algoritmust, amely képes a fényérzékelő által rögzített variációk felhasználásával rekonstruálni a személyek telefonjával végzett érintési interakcióit, például görgetést vagy csúsztatást. Kipróbálták az algoritmust egy kész Android táblagépen többféle forgatókönyvben, például úgy, hogy egy próbababát ültettek a képernyő elé, és a képernyőt kartonkivágással vagy emberi kézzel érintették meg.

Az eredmények minden körülmények között azt mutatták, hogy a fényérzékelő adatai felhasználhatók a képernyővel való interakciók észlelésére és képek készítésére.

[[cikk2]]

Vagyis, ha automatikusra van állítva, hogy a telefonunk maga kezelheti a fényerőt, akkor nagy az esélye annak, hogy egy algoritmus segítségével hackerek belőhetik a tartózkodási helyünket és még fotókat is készíthetnek róluk a saját telefonunk segítségével. Mindez aggasztónak hangzik, de a kutatók megnyugtattak mindenkit, hogy egy képkocka  3,3 percenként volt csak visszakereshető – ez elég lassú ahhoz, hogy bárki is megpróbáljon bemérni minket, így nehezen is tudja követni a valós idejű telefonos interakciókat. A képek esetében pedig úgy fogalmaztak, hogy azok igencsak homályosak lehetnek.

A fenyegetés ennek ellenére fennáll, a kockázatot a következőképp lehet csökkenteni: korlátozzuk a környezeti fényérzékelőkhöz való hozzáférést, többször indítsuk újra a telefont és végezzünk el rajta többször tisztítást, már ami az alkalmazásokat illeti. Lehetséges továbbá, hogy ezt a trükköt már évek óta használják a csalók és az sem kizárt, hogy tovább fogják fejleszteni majd a jövőben. 

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás