promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre itt a bizonyíték, hogy léteztek óriások - olyan lelet bukkant elő a sírból, ami megváltoztat mindent
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet még is óriások éltek a középkorban? A hatalmas kard felfedezésben lázban tartaja a tudósokat.

A svéd tengerparti város, Halmstadban végzett régészeti ásatások során egy rendkívül ritka lelet került elő. Egy temető sírkamrájában találtak egy 500 éves, hatalmas méretű, rozsdás fémkardot. A kard hossza meghaladja a 1,3 métert, és egyedülálló jellegével lenyűgözi mind a régészeket, mind a helyieket, ugyan is a rejtélyes kard méretei jóval meghaladja az akkoriban használt kardok átlag méretét.

 A temetési helyszínen összesen 49 sírt tártak fel, melyek a Lilla Torg téren találhatók, egykori ferences kolostor és templom alatt. A temető gazdag történelmi múltú, már 1932-ben részlegesen felfedezték. A legkiemelkedőbb lelet, az az a hosszú kard volt, melyet most egy magas férfi sírjában találtak. Érdekesség továbbá, hogy a kard tulajdonosa rendkívül magas több mint 2 méter lehetett, ami akkoriban jóval meghaladta az átlag magasságot. A kardhoz még a fa markolat is megmaradt, ami különlegességnek számít a 500 év után. A kardot intarziás kereszt díszíti, ami a magas rangú férfi vallásos hovatartozását jelzi.

Sankta Anna templom, ahol a kardot régészek megtalálták, Halmstadban Svédországban található. Ez a város egyik legrégebbi temploma, és a középkorban épült. A templom nevét Szent Anna tiszteletére kapta, aki a Szűz Mária édesanyja. A Sankta Anna templom egyik fő jellemzője a magas tornya, amely messziről is jól látható.  A lelet azt mutatja, hogy a Sankta Anna templom előkelő emberek temetkezési helyeként szolgált a ferences rend működési ideje alatt. A templom különböző célokra is felhasználták, köztük kórháznak és fegyverraktárnak. A kard további vizsgálatok elé néz, hogy tisztázódjanak a pontos méretei és használatának módja, beleértve, hogy rituális célokra vagy harcokban használták-e.

Forrás: kulturmiljonhallandblogg

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás