promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi egyiptomi templomban földöntúli tárgyakat találtak a falakon, a magyarázat különös fordulatot vett
Borítókép:  Profimedia/ IMAGO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepő ábrázolások látszódnak Hathor-templomában Egyiptomban.

Az egyiptomi piramisok környéke az a hely, ahol a mai napig elképesztő dolgok kerülnek elő a föld mélyéből, a régészek pedig nagyon sok területen végeznek feltárásokat napjainkban is, miközben azt is tudják, hogy nagyon értékes épületek és tárgyak vannak a homok alá temetve. A hieroglifák és domborművek kapcsán pedig folyamatosan találkozhatunk olyan cikkekkel, amelyek egy nagyon fejlett egyiptomi technológiára utalnak, és néha ezek kapcsán elszabadulnak az elméletek a közösségi média terekben.

Az egyik legérdekesebb ilyen lelet Denderában került elő, a Hathor-templomban, és úgy is hívják, mint Dendera fényei.

Sokak szerint a Denderai-templomban egy ókor technológia fejlett eszköze látható, és ezzel világíthatták be a templomaikat és a piramisokat anno az egyiptomiak. A világhálón számtalan helyen terjed ez az elmélet, de kevesen ismerik, hogy mi a tudományos világ magyarázata Dendera fenyéire. Az ábrázolások amúgy a templom alatti járatok falán található közvetlenül, és ehhez hasonlót még nem találtak máshol Egyiptomban, és ez a fő magyarázat a nagyon sok elméletre, ami a tárgy körül kering.

Az ábrázolás viszont nagyon közkedvelt a turisták körében, akik nagyon kíváncsiak a látványosságra, amely nagyon sok fórumon megtalálható az interneten is. Az egyiptológusok azonban egy istenséghez, Nuthoz, az ég istennőjéhez kapcsolják az ábrázolást, szerintük a méhét ábrázolja, és azt, ahogy a felkelő nap sugarai átjutnak a sötétségen. Ráadásul az ősi világítási technológiai magyarázat azon elemére is kínál az egyiptomi régészet magyarázatot, miszerint az ősi technológia jelenlétét az is erősítheti,

hogy a piramisokban és az ősi egyiptomi templomokban nincsenek koromnyomok a falakon.

A tudósok ugyanis ismernek korabeli olajlámpákat is, amelyeket használtak az egyiptomiak a világításnál, illetve az épületek szellőzői is eloszlathatták a füstöt a termekben. Így a denderai fejlett világítási technológia elmélete csupán a modernkori hasonlóságot használja fel az állítás igazolására, miközben itt az egyiptomi kultúra fejlett szimbólumrendszerének egyik különleges alkotását látjuk a falakon.

Íme az ábrázolás, és amit sokan belelátnak:

(Forrás: Atlas Obscura, The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás