promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magasan a hazai átlagbérek fölött lehetett keresni ezzel az egyszerű munkával, de lassan ezt is elveszik tőlünk
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Korábban nagyon egyszerű volt az átképzés, mostanában azonban egyre több szakmában dolgozó szakembernek kell új állás után néznie. 

A hazai köztudatban is egyre erősebben él, hogy a kódolásból, szoftverfejlesztésből, programozásból jó pénzeket lehet hazavinni, és a munkaerőpiacon több tízezer betöltetlen pozíció között válogathatnak a munkavállalók. Egyáltalán nem ritka, hogy az álláskeresés során sokan átképzik magukat, és beiratkoznak egy kódoló suliba, vagy autodidakta módon sajátítják el a különböző programnyelveket.

Kódolóként ugyanis magasan a hazai átlagbérek fölött lehet keresni, többéves munkatapasztalattal a fizetésünk már a milliós nagyságot is megütheti, vezető fejlesztőként pedig szinte garantált a milliós fizetés.

Ez persze függ attól is, hogy melyik szektorban dolgozunk (a bankszektorban például érezhetően magasabbak a bérezések), hogy mekkora a cég (a nevesebb multiknál az előny), illetve hogy a hazai piacra, vagy egy jobban fizető, nyugati piacra dolgozunk-e - hiszen ez a munka sok esetben egyáltalán nincs helyhez kötve, akár otthonról is végezhetjük. Pár hónap alatt egyébként bárki megtanulhat programozni (egy bizonyos szintig), ez ebből a videóból is kiderül:

Mosta azonban egyre elégedetlenebbek a korábban álomfizetésért dolgozó programozók, aminek egészen drámai oka van.

A koronavírus-járvány idején a cégek bővítettek, de a pandémia lecsengése után sok programozót bocsátottak el a munkahelyükről, leginkább a válság okozta bevételkiesés vagy az igények változása miatt.

A közelmúltban például megjelentek olyan mesterséges intelligenciák (MI), mint a ChatGPT, amelyek nemcsak emberi nyelven kommunikálnak, de képesek kódolni is.

Ez a cégeknek lehetőséget teremthet arra, hogy kevesebb emberrel is elvégezhessék ugyanazt a feladatot, ezzel pedig jelentős kiadásokat spórolnak meg maguknak.

A Motherboard által készített felmérés arra mutat, hogy a szoftvermérnökök helyzete jelenleg instabil. A munkaerőpiacon erős verseny tapasztalható, és sokan nehezen találnak új munkahelyet.  A megkérdezettekből csupán 6% gondolta úgy, hogy máshol is el tud helyezkedni a jelenlegi fizetésével azonos bérezéssel. A technológiai szektorban világszerte több százezer elbocsátás történt, és ez a szoftvermérnököket sem kerüli el.

A mesterséges intelligencia megjelenése pedig csak tovább súlyosbította a helyzetet.

Az MI-alapú kódoló eszközök mellet szól az is, hogy egyszerűen gyorsabbak, az idő pedig - mint tudjuk - pénz. Az iparágban dolgozó szakembereknek ezzel a kihívással is szembe kell nézniük, és ez természetesen érinti a magyar munkavállalókat is. 

Az MI lényegében elveszi az emberek munkáját.

Magyarországon a nagyobb városokban, mint Győr, Debrecen, Miskolc, és különösen Budapest az a hely, ahol a nagy, multinacionális irodák és SSC-k találhatók, ezek általában jobban fizetnek, mint a kisebb cégek. A nagyobb központokon kívüli vidéki vállalatok viszont néha hajlandóak többet fizetni, mert ezzel kompenzálják a nehezebben elérhető, vagy távolabbi helyen történő munkavégzést.

A technológia fejlődése, különösen a mesterséges intelligencia terén, nem csak a mi életünket forgatja fel kerekestül, hanem az iparágban dolgozó programozókét is, akiknek így muszáj tovább képezniük magukat, vagy más terület felé orientálódni, esetleg teljesen más állás után nézni. Az, hogy bizonyos munkakörök idővel megszűnnek, mindig is egy velünk élő jelenség volt, de ennyire radikálisan gyors változást sosem tapasztalhattunk.

Forrás: HVG Economx Codecool

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás