promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész nap megfigyel minket a telefonunk, de soha nem vennénk észre hogyan, döbbenetes trükkre jöttek rá a szakértők
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A telefonok fényérzékelője a titok nyitja.

Elképesztő hacker trükkökre jöttek rá szakértők. Mint ugyanis most kiderült, a "Nagy Testvér" a modern világban már nem a tévén keresztül figyel minket, hanem az okostelefonunk átszólag ártalmatlan fényerő-érzékelőjében lapul.

A kutatók szerint ugyanis a telefon környezeti fényérzékelőjét is fel lehet használni a kémkedésre, anélkül, hogy a tulajdonosa bekapcsolná a kameráját.

De hogyan használhatják a hackerek a képernyőt és a fényérzékelőt kameraként?

Ezek az apró érzékelők a környező fény alapján állítják be a képernyő fényerejét. A kamerákkal ellentétben azonban az alkalmazásoknak nincs szüksége engedélyre a hozzáférésükhöz. Amint az MIT kutatói most felfedezték, ennek az ártatlannak tűnő tulajdonságnak van egy sötét oldala is: a hackerek kihasználhatják ezeket az érzékelőket, hogy rekonstruálják a képernyő előtt zajló eseményeket.

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) kutatói szerint ez az érzékelő képes rögzíteni a kézmozdulatokat is, és a tulajdonos magánéletének pillanatait is.

A jobb megértés érdekében képzeld le azt, hogy épp egy webhelyen görgetsz, és egyáltalán nincs tudatában annak, hogy a mozdulataidat nem a kamerád, hanem a fényérzékelő rögzíti.

Ezek a lehetséges megoldások ennek elkerüléséhez

A kutatók még január elején publikáltak egy tanulmányt a Science Advances folyóiratban, amelyben egy számítási képalkotó algoritmust javasoltak a helyzet megértéséhez. Ez  képes helyreállítani a környezeti képet a kijelző perspektívájából az érzékelő által észlelt fényintenzitás finom változásaival.

A Yang Liu vezette MIT-csapat kifejlesztett egy algoritmust, amely elemzi a fényintenzitás finom változásait, amelyeket a szenzor érzékel, amikor tárgyak érintik a képernyőt. Az algoritmus a pixeles képeket úgy rekonstruálja, hogy összeállítja ezeket a mozdulatokat, mint például a görgetés, csúsztatás és lebegtetés.

A kutatók bemutatták azt is, hogyan használhatják a hackerek ezt az algoritmust a kézmozdulatok utáni kémkedésre, és arra következtetésre jutottak, hogy azok az alkalmazások, amelyek hozzáférnek a képernyőhöz , mint például a videó lejátszók és a webböngészők, simán használhatják ezt a technikát az engedély nélküli adatok gyűjtésére.

A szakemberek a helyzet megoldásához azt a megoldást vetítették elő, hogy a fényérzékelők be- és kikapcsolását is funkcióvá kéne alakítani, majd bevenni azt a részletesebb alkalmazásengedélyek közé. Egy másik megoldásképpen pedig egy szoftverrel rontanák le a kinyerhető képek minőségét, hogy a hackerek ne tudjanak mit kezdeni a rosszminőségű képekkel.

A hackerek támadásának elkerüléséhez te is hozzájárulhatsz, ha megfogadod az alábbi videóban található tanácsokat:

Forrás: Interesting Engineering

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás