promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Apple, Google, Samsung – melyik mobillal való fizetés a legmegbízhatóbb?
Borítókép:  hcu.org
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A portál az Apple Pay, a Google Pay és a Samsung Pay – szigorúan ABC sorrendben – „mobil pénztárcáit” vette górcső alá.

A mobiltelefonnal történő fizetés a készpénz, illetve a bankkártya használatot kívánja lecserélni a jövőben egyre több országban. Azonban vannak olyan országok, ahol már szinte természetesnek számít, hogy az ember a telefonjával, vagy az okosóráján keresztül fizet a boltban. Nálunk még nem igazán terjedt el ez a fizetési módszer, bár használatának egyre nagyobb támogatottsága, lefedettsége van hazánkban is.

Mindennek persze egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai is. Mert mennyivel kényelmesebb csupán a telefonunkat magunkkal cipelni, úgy, hogy a tárcánkat és bankkártyánkat nyugodt szívvel otthon hagyhatjuk, és az eszköz egyetlen érintésével megvásárolhatjuk a kívánt terméket. Azonban felmerülhet mindenkiben jogosan a kérdés, hogy az ily módon történő fizetés mennyire kiforrott és biztonságos.

Jelenleg az Apple, a Google és a Samsung rendszerei a legelterjedtebbek, de mi alapján dönthetjük el, hogy melyik szolgáltató nyújtja számunkra a legjobb szolgáltatást?

Mobil fizetési lehetőségek összehasonlítása:

Névtelen2225

Az elfogadó bankok teljes listája:
Ami a használatot illeti. Miután hozzáadtuk a bankkártyánk adatait a mobil pénztárcák valamelyikéhez, onnantól kezdve fizethetünk a telefonunkkal azokban az országokban, ahol elfogadják a bankkártya jelenléte nélküli fizetést, illetve rendelkeznek mobiltelefonos fizetésre alkalmas terminállal. Ráadásul a Samsung Pay esetében ez magában foglalja a mágneskártya-olvasó bármely terminálját is.

Névtelen2214

Használhatóság

Az Apple Pay és a Google Pay az NFC-t (near-field communication) használja az érintkezés nélküli fizetésekhez. Csak hozzá kell érinteni a telefont egy kompatibilis terminálhoz, és a tranzakció megtörténik.

A Samsung Pay NFC-t és egy úgynevezett mágneses biztonságos átvitelt (MST) használ. Ha a telefont bármilyen terminálhoz tartjuk, olyan jelet bocsát ki, amely szimulálja a kártyán lévő mágneses szalagot. Ez azt jelenti, hogy a Samsung rendszere elég sok terminállal működik, anélkül, hogy a kereskedőknek le kellene váltaniuk a régebbi típusú terminálokat, melyek kizárólag a mágnesszalag leolvasására alkalmasak. Abban a helyzetben nem működik az MST, amikor nincs kártyaleolvasó terminál, hanem a kártyát közvetlenül kellene belehelyezni egy kártyaleolvasó nyílásba, mint például bizonyos kártyás benzinkutaknál.

Az offline fizetéseket mindhárom platform támogatja. Bár olyankor, ha nincs Wi-Fi jel vagy mobilnetünk, akkor csak korlátozott mennyiségű tranzakciót hajthatunk végre a fizetési tokenek számától függően.

Összességében elmondhatjuk azt, hogy ezen a téren a Samsung Pay teljesít jobban. Azzal, hogy több technikai lehetőséget nyújt a telefonunkkal történő fizetésre, jelenleg a Samsung rendszere a leginkább rugalmas és felhasználóbarát.

Névtelen2216

Biztonság

A mobil fizetési rendszerek egy úgynevezett tokenizációs eljárást használnak annak érdekében, hogy a kártyaadatokat biztonságban tartsák. Miután hozzáadjuk a bankkártyánk számát a telefon alkalmazásához, úgy a tokenizáció során ezt a számot egy egyedi számsorral helyettesítik, ami csupán hivatkozik az eredeti bankkártyánkra.

Így, amikor vásárláskor megérintjük a terminált a telefonnal, hogy fizetést hajtson végre, akkor a telefonunk nem a kártyaszámot, hanem az adott fizetésre vonatkozó, véletlenszerű számsort, és egy, a jelszóhoz hasonló kriptogramot használ, amit aztán kizárólag a tokenszolgáltató tud visszafejteni. A kártyahálózat ezután ellenőrzi és feldolgozza a fizetést.

Az Apple az azonosítás végrehajtásához a TouchID (ujjlenyomat), a FaceID (arcszkenner) vagy a PIN kód használatán keresztül történő hitelesítést követeli meg, mielőtt a fizetés végbemenne.

A Samsung Pay írisz-szkennelést, ujjlenyomat leolvasást vagy PIN kódot igényel a vásárlások megerősítéséhez.

Míg a Google Pay esetében elég csak a telefont feloldani a tranzakció megkezdése előtt. Ehhez pedig használhatjuk az ujjlenyomat olvasót, a minta megadását, az egyedi jelszót vagy a PIN-kód megadását.

Ha elveszíted a telefont, mindhárom rendszer lehetővé teszi, hogy távolról letöröld az alkalmazást, ami egyben eltávolítja az összes kártyaadatot.

A biztonság terén, az eddigi tapasztalatok alapján az Apple Pay rendszeréről mondható el, hogy jelenleg a legmegbízhatóbb, éppen azért, mert a legbiztonságosabbnak számító iOS rendszert alkalmazza. Bár az Android rendszere is sokat javult e téren az utóbbi időben, még mindig vonzóbb célpont a bűnözők számára a nyílt forráskódja és nagyobb felhasználói bázisa miatt.

Az Apple sokkal jobban megköti a fejlesztők kezét, és nem adja ki a kezéből az iOS forráskódját. Emiatt az iPhone-ok nehezebben feltörhetők, mint az androidos telefonok, valamint az Apple szigorúsága, amivel a hardvert és a szoftvert ellenőrzi, az nagyon jót tesz a platform biztonságának.

Online fizetési lehetőségek

Az Apple Pay online vásárlási módszere kizárólag a Safari böngészővel érhető el, és a fizetést a FaceID-val vagy az ujjlenyomat olvasóval lehet hitelesíteni.

A Google Pay lehetőséget nyújt Chrome, Safari és Firefox böngészőkön belüli telefonos fizetésre, de jelenleg még nem sok online áruház támogatja.

A Samsung Pay és a Google Pay körülbelül 340 000 webhelyen érhető el, amely használja a Visa Checkout szolgáltatást, ha telefonról vásárlunk.

Melyik választás a nyerő?

Mindegyig rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így ezt a kérdést mindenkinek magának kell eldöntenie. A döntést nagyban befolyásolja, hogy melyik szolgáltatás az elterjedtebb, hogy melyiknek van nagyobb támogatottsága az adott országban.

Ugyanakkor az Apple felhasználók számára csupán az Apple Pay, míg az androidos (nem Samsung) telefon használóknak kizárólag a Google Pay áll rendelkezésre.

Egyedül a Samsung tulajdonosok választhatnak a Samsung Pay vagy a Google Pay között. Azonban csak az egyiket állíthatják be alapértelmezettnek, így ha mégis a másik rendszert kívánják használni egy fizetés alkalmával, úgy annak megfelelően kell módosítani a telefon beállításait.

A Samsung Pay az MST-technológia miatt talán a legrugalmasabb rendszer, ugyanis az a terminálok széles körű kompatibilitását teszi lehetővé. A felhasználók világszerte a Samsung Pay segítségével tudnak a legtöbb helyen fizetni, ahol kártyaleolvasó terminál elérhető.

Ugyanakkor az online telefonos fizetés az Apple Pay és a Google Pay esetében a leginkább zökkenőmentes, ugyanis a legtöbb webáruház és applikáció ezeket a fizetési lehetőségeket támogatja.

Magyarországon egyre szélesebb körben elérhető a mobilos fizetési módszer. A meglévő három alapszolgáltatás mellett az itthon jelenlévő bankok nagy része már rendelkezik saját applikációval, amely támogatja a telefonos fizetés mindegyik változatát. Legelterjedtebb támogatása azonban az androidos készülékeknek van.

Névtelen2219

Névtelen2222

Itthon a mobilfizetési piacon elsőként az OTP Bank mutatta be saját fejlesztését: a Simple kártya által. A Simple kártya lényege, hogy azok a felhasználók, akik nem OTP-s bankkártyával rendelkeznek, létrehozhatnak egy virtuális prepaid bankkártyát a letöltött applikációban, és erre pénzt tölthetnek fel. A fizetéskor elég a mobilt odaérinteni a terminálhoz és a SimplePay-en keresztül megtörténik a tranzakció.

A Simple mobilfizetési megoldása összességében kifejezetten egyszerűen használhatóra sikerült, ha pedig figyelembe vesszük az OTP-n kívüli bankkártyák támogatását, akkor egyértelműen a legnagyobb potenciállal kecsegtető termék a hazai piac ezen szegmensében.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás