promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos civilizáció a dzsungel közepén? Egy elveszett ősi város bukkant elő az Amazonas őserdőjében, ez átírja a történelmet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő mire bukkantak tudósok a dzsungel mélyén.

Egy titokzatos ősi város bukkant elő az Amazonas dzsungelében, ami átírhatja a civilizációk kialakulásáról szóló elméleteinket. A légifelvételek segítségével feltárult egy rég elveszett civilizáció, amely városokat épített az Amazonas vidékén, majd nyomtalanul eltűnt.

Az ecuadori Upano régióban folytatott kutatások azt bizonyították, hogy összetett hálózatokba épült utak és csatornák kötötték össze a házakat és egyéb építményeket.

Korábban azt hittük, hogy az Amazonas vidékére nem volt jellemző az emberi jelenlét, és legfeljebb csak kisebb csoportok éltek a hatalmas esőerdőben. Azonban az ősi városok friss felfedezései ezt a feltevést megkérdőjelezik. A kutatók szerint az újonnan felfedezett ősi város körülbelül 3000 és 1500 évvel ezelőtt állt fenn az Amazonas térségében, és legalább tízezren lakták.

Azonban továbbra sem tudjuk, mi történt velük és miért tűntek el.

Amikor a tudósok Bolíviában kutattak az Amazonas hat régiójában, 26 településről találtak fontos leleteket, közülük 11 pedig teljesen új felfedezés volt. Azóta mintegy 6000 építményt fedeztek fel egy 300 négyzetkilométeres területen. Ezeket az építményeket a házak és más épületek maradványainak tartják. Ráadásul találtak mezőket is, amelyek körül elvezető csatornákat ástak. A terület felderítése során például egyenes utakat is találtak,

közülük a leghosszabb legalább 25 km hosszú.

A szakértők megállapították, hogy az ősi települések és városok lakói nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy az utak egyenesen haladjanak, ahelyett, hogy a természeti viszonyoknak megfelelően kanyarognának. Az ásatások során felfedeztek árkokat és védelmi építményeket is, egyértelműen utalva arra, hogy ellenséges kapcsolatok lehetettek a különböző települések között.

Forrás: Ladbible

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás