promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Használsz YouTube-ot? Életmentő újítással rukkolt elő a videómegosztó platform
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A YouTube olyan újítást vezetett be, amivel tényleg életet lehet menteni.

Hihetetlen, de igaz: a YouTube bevezetett egy újdonságot, ami tulajdonképpen egy életmentő funkciónak is tekinthető, hiszen bármikor segítséget nyújthat, ha szükség lenne rá. A YouTube mostantól megbízható elsősegélynyújtó videókkal segít abban, hogy a felhasználók a megfelelő információkat kapják vészhelyzetekben. Ha valaki például utána akar nézni a szívrohamnak, a YouTube hiteles elsősegély-ismertető videókat fog megjeleníteni a keresési eredmények legtetején.

De konkrétan olyan életmentő, elsősegélynyújtó videók is feljönnek majd, amikkel bárki meg tudja tanulni, hogy mit tegyen vészhelyzet esetén. Ezek rövid, lépésről-lépésre bemutató videók, amelyeket a Mass General Brigham és a Mexican Red Cross közreműködésével készítettek, számos alapvető egészségügyi vészhelyzetet és elsősegély eljárást fednek le. A tutorialok a Heimlich-műfogás elvégzésének módját, a szívmasszázst, a szívroham első jeleinek azonosítását és más sürgősségi egészségügyi témákat is magukban foglalnak.

Az American Red Cross előírja, hogy minden elsősegélynyújtás előtt hívják a 911-et, és azonnal értesítsék a sürgősségi szolgálatokat - sok egészségügyi állapot ugyanis időérzékeny. Ezt követően a YouTube-on lehet utasításokat találni az elsősegélynyújtásról, mielőtt megérkezne a mentő. A megfelelő elsősegélynyújtás sokszor megakadályozhatja a beteg állapotának további romlását, vagy stabilizálhatja a beteget, mielőtt megérkezne a mentő.

Az egészségügyi vészhelyzeteket fedő magyarázó videók közé tartozik az opioid túladagolás, görcsroham, szívroham, pszichózis, szívmasszázs, fulladás/Heimlich-műfogás, vérzés, stroke, kígyómarás, kötél alkalmazása, öngyilkossági kísérletek és mérgezés/túladagolás. A YouTube továbbá kínál egy a kézrázásos szívmasszázsra vonatkozó kurzust az American Heart Association közreműködésével; ezt érdemes már most is megnézni, hiszen így tudhatjuk, mit kell tenni egy valódi vészhelyzetben.


A YouTube az elmúlt időszakban lépéseket tett annak érdekében, hogy megbízhatóbb egészségügyi információkat népszerűsítsen. Tavaly a YouTube elkezdett például szigorításokat beveztni a téves orvosi információkat tartalmazó videók ellen, ideértve az abortuszt, valamint a rák és a COVID-19 esetében az áltudományos vagy be nem bizonyított kezeléseket.

Az elsősegélyinformációs rovatok az Egyesült Államokban mind angolul, mind spanyolul elérhetők lesznek, és a következő hónapokban további nyelvek és országok is követik majd.

(forrás: The Verge)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás