promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Férfinak öltözve uralkodott Egyiptom feminista királynője, 20 évig ült a trónon
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hérodotosz furcsa dologra lett figyelmes, amikor Egyiptomba utazott. A nők szokatlan hatalmat gyakoroltak, szinte már túlnőve a férfiakat.

Hérodotosz görög történész sokat utazott a Földközi-tengert körülvevő vidékeken, dokumentálva azok történelmét és kultúráját. Amikor az ie V. században Egyiptomba érkezett, szokatlan társadalmi dinamikának volt tanúja. Míg hazájában a görög nőktől azt várták, hogy háztartási feladatokat végezzenek és csak és kizárólag a háztartási ügyeket felügyeljék, az egyiptomi társadalom sokkal nagyobb szabadságot engedélyezett a nők számára.

A nők mezőgazdasági árukkal kereskedtek a piacon, míg a férfiak otthon szőttek – csodálkozott Hérodotosz.

A füstös szemű Kleopátrának köszönhetően az ókori Egyiptomban nem olyan nehéz elfogadni a felszabadult, hatalmas erejű nők fogalmát. Még Nefertiti mellszobrának finom vonásai is tekintélyt és magabiztosságot árasztanak. Hérodotosz megfigyelései mellett egyes egyiptológusok a nemek közötti egyenlőséget is hirdették az ókori egyiptomi kultúrában. Azok a beszámolók, amelyek arról szólnak, hogy a nők ugyanolyan fizetést kapnak munkájukért, mint a férfiak, a nők törvényes jogainak részletei és a hatalmas női istenségek képviselete egy homályosan feminista kultúrára utalnak, amely egységesen értékelte a férfiakat és a nőket. Sőt, Hérodotosz egyiptomi látogatásának idejére öt nő ült a trónon (Kleopátra megosztotta Mark Antoniusszal a Kr. e. I. században)

Ezeknek a nőknek a hatalomra jutásának történetei rávilágítanak bizonyos korlátokra, amelyeket az ókori Egyiptomban a nőkre kényszerítettek. Hatsepszut a többieknél jobban feladta nőiességét, hogy teljesítse hatalomvágyát. I. Tuthmosis fáraó lánya királynő lett, miután feleségül vette féltestvérét. Amikor férje rövid uralkodás után meghalt felismerte, hogy addig kell ütnie a vasat, amíg az nagyon forró és felvette a halott férfi ruháit, és kikiáltotta magát az új fáraónak.

Férfi bundát és hamis szakállt viselt, és új nevet vett fel, Maatkare.

20 éves kormányzása alatt sikert és hatalmas örökséget hagyott maga után. Ő felügyelte a Deir al-Bahri templom építését, amely az ókori világ egyik csodája. A női fáraó fontos kereskedelmi expedíciókat is vezetett a mai Szomáliába, amelyet korábban soha nem ért el egy nő.

Az egyiptomi társadalom azonban nem tükrözte a mai szó szerinti női uralmat. Az egyiptomi élet bizonyos területei viszonylag progresszívek voltak a nők jogai tekintetében, de ezek a juttatások egy túlnyomórészt férfi központú patriarchális társadalomban léteztek.

Forrás: https://history.howstuffworks.com/

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás