promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forronganak az emberek Google felháborító tette miatt, ebbe a botrányba most végleg belebukhat a techóriás
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Áll a bál a Google háza táján.

Hatalmas balhéba keveredett a Google vállalata miután kiderült, hogy megsértette a felhasználói magánéletét azáltal, hogy még akkor is nyomon követte őket, amikor "privát, azaz inkognitó módban" böngésztek.

A cég ellen nemrégiben csoportos kereset nyújtottak be Amerikában és legalább 5 milliárd dollárt (több mint 17 milliárd forint) követeltek a világ legnépszerűbb keresőmotorjának anyavállalatától, az Alphabettől.

A nagy technológiai cégek gyakorlataik fokozott ellenőrzésével szembesültek az Egyesült Államokban és azon kívül is, ezen eljárás során derült fény a Google döbbenetes húzására is. Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró ugyanakkor most csütörtökön felfüggesztette az ügy tervezett tárgyalását Kaliforniában, miután az ügyvédek közölték, hogy a felek előzetes megegyezésre jutottak.

A bíróság nem hagyta jóvá a Google kérelmét az ügy elutasítására még az év elején, miután nem értettek egyet azzal a magyarázattal, hogy a felhasználók beleegyeztek abba, hogy a Google információkat gyűjtsön böngészési tevékenységükről.

A mostani egyezség feltételeit egyébként nem hozták nyilvánosságra. Az ügyvédeknek azonban 2024 februárjáig a hivatalos megegyezést be kell nyújtaniuk a bíróság jóváhagyásához is.

A Boies Schiller Flexner ügyvédi iroda által 2020-ban benyújtott csoportos kereset azt állította, hogy a Google nyomon követte a felhasználók tevékenységét még akkor is, amikor a Google Chrome böngészőt "inkognitó" módra, más böngészőket pedig "privát módra" állítottak.

Ennek révén pedig a Google szinte megszámlálhatatlan információhalmazt tudott meg felhasználói preferenciáiról, a potenciálisan kínos dolgokkal együtt.

A Google Chrome böngészőjének inkognitó módja köztudottan arra szolgál, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára, hogy anélkül keressenek rá bármire az interneten, hogy a tevékenységüket a böngésző vagy az eszköz elmentené, ennek a jognak a megsértése pedig vélhetően nagyon sokba fog majd kerülni a cégnek.

A Google egyébként a közeljövőben más perekkel is szembe néz, amelyek megkérdőjelezik keresési és digitális hirdetési gyakorlatát - írja a BBC.

Arról, hogy mennyire nem biztonságos az inkognitó mód használata az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás