promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Androidos vagy? Bankszámla adataira utazik egy alattomos vírus, amit könnyen megsemmisíthetsz
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Cselesen működik a kis [káromkodáshelye], az arc- és ujjlenyomatolvasás leállításával követeli meg tőlünk a jelszavas azonosítást.

Újabb vírus ütötte fel fejét az Androidos készülékeken, alig két hónappal azután, hogy megírtuk az SMS-ben terjedő trójai vírus, a SpyNote visszatérését, most ismét egy olyan vírus mutációja kezdett el terjedni a felhasználók körében, amit korábban már megfigyeltek. A Kaméleon név igencsak beszédes, korábbi verzióit áprilisban észlelték.

A Kaméleon legfrissebb változatát a Zombinder nevű platformon terjesztik, ami legitim android alkalmazásokhoz "ragaszt" kártevőket.

Ennek veszélye abban rejlik, hogy a fertőzött appok látszólag normálisan működnek a felhasználók számára, miközben a háttérben rejtett káros kódot futtatnak.

Ráadásul a kártevők képesek elkerülni a különböző védelmi szolgáltatásokat, mint például a Google Play Protect vagy a különböző víruskeresők.

A Kaméleon jelenleg egy látszólag legitim Chrome böngészővel terjed, és az Android 13 és 14 rendszereket célozza meg.

Az alkalmazásokat a Play Áruházon kívüli forrásokból telepítik, és az első indításkor engedélyt kér a kisegítő szolgáltatásokhoz, így megkerülve a rendszer védelmi intézkedéseit.

A helyzet komolysága a következő lépésben válik nyilvánvalóvá: a kártevő leállítja a biometrikus azonosítást (ujjlenyomat vagy arcalapú), majd a felhasználót jelkódos vagy jelszóalapú azonosításra kényszeríti. A beírt hitelesítő adatokat ellopva a Kaméleon később ezekkel az adatokkal önkényesen feloldhatja az eszközt, vagy elrejtheti kártékony tevékenységét. A háttérben ügyes módon végzett tevékenységeivel a kártevő szinte bármire hozzáfér, ami

komoly veszélyt jelent, különösen a banki adatainkra nézve.

A kártevő elkerülése viszont egyszerű: azoknak, akik nem rendelkeznek komoly technikai ismeretekkel vagy nem biztosak a dolgukban, soha ne telepítsenek alkalmazásokat a Play Áruházon kívüli forrásokból -hívja fel rá a figyelmünket a HVG.hu. Ezáltal elkerülhetik, hogy ismeretlen kártevők kerüljenek eszközükre. Hogy mekkora is veszély, az ebből a videóból még jobban megérthető, mintha csak egy természetfilmet néznénk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás