promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató magyar szavakat rögzítettek Olaszországban, itt az első magyar hangfelvétel 1890-ből
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem egy szenzációs lenyomata ez, 1890. szeptember 20-án rögzítették.

A 19. század nagyon sűrű magyar történelmet hozott, hiszen számtalan olyan dolog történt ekkor a nemzet életében, amelyről ma is nagyon sokat beszélünk. Az 1848-as szabadságharc hőseinek a nevét mindenki megtanulja ma is az iskolában, és azt is tudjuk, hogy a század vége felé közeledve a kiegyezés elhozta azt a lehetőséget, hogy Budapest igazi világvárossá épülhessen ki, majd a Monarchia végnapjai is hamar eljöttek, de ez már a 20. században történt.

Az első hangfelvétel is a 19. századhoz kötődik, és az első magyar hangfelvétel is, amely pontosan 1890. szeptember 20-án készült, ám nem Magyarországon, hanem Olaszországban vették fel azt, méghozzá Torinóban. A felvételeken pedig Kossuth Lajos mennydörgő hangját és hátborzongató orgánumát lehet hallani. A felvétel történetét is tudjuk, hiszen a magyar szabadságharc vezetőjét egy nagyon is fontos ügyről halljuk beszélni, amely az aradi vértanúk emlékéhez kötődik.

És bizony ma is ismerjük ezt a helyet, amiről beszél Kossuth.

Ugyanis ebben az évben avatták fel az aradi vértanúk szobrát Aradon, tehát egy óriási nap jött el a nemzet történelmében, és Kossuth Lajos még élt ekkor. Ám Kossuth Lajos a haláláig nem lépett többet magyar földre, csupán 1894-ben láthatták őt Magyarországon, amikor hazahozták a testét. A főváros elképesztő temetést tartott a számára, az elbeszélések szerinte pedig több mint fél millió ember kísérte utolsó útjára Kossuthot.

Azonban Kossuth erre az alkalomra szánt beszédét rögzítették fonográffal. A nemzeti kincs megmentését a Széchényi Könyvtár Zeneműtárának egykori vezetője, dr. Kecskeméti István kezdeményezte az 1960-as évek végén. A munka oroszlánrészét Sztanó Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének hangmérnök-munkatársa, az utómunkálatokat pedig Újházy László hangmérnök végezte, akinek további restaurációja a beszéd érthetőségét nagyban javította.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás