promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Első magyar hangfelvétel: Kossuth Lajos mennydörgő hangjától téged is kiráz a hideg
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1890. szeptember 20-án rögzítették Kossuth apánk beszédét.

1890-ben nagy ünnepre készültek Aradon, nevezetesen arra, hogy felavassák az Aradi vértanúk szobrát. 41 évvel a szabadságharc bukása és 23 évvel a kiegyezés után a nemzet újabb lépést szeretett volna tenni a megbékélés felé. Legalábbis több hivatalos lap akkoriban a „kibékülés ünnepeként” emlegette a nagy eseményt.

Természetesen az évtizedek óta emigrációban élő Kossuth Lajost is meghívták az ünnepségre, aki viszont elutasította, hogy megjelenjen a ceremónián.

Kossuth dolgozószobája a torinói lakásában, itt készült a felvétel is (Kép: Mek.oszk.hu)

A negyvennyolcas események nagy irányítója soha nem fogadta el a kiegyezést, azt egy hibás konstrukciónak tartotta, amellyel a magyarok elkötelezték magukat egy haldokló birodalommal. Kossuth a nagy dobbantás után soha többet nem lépett magyar földre, majd csak 1894-ben láthatta őt a nemzet, koporsóban. 1894. április 1-jén a főváros díszpompás temetést tartott a tiszteletére, a megemlékezésen közel félmillió ember kísérte utolsó utjára a magyar függetlenség szimbolikus alakját.

Kossuth azonban abba belement, hogy felvegyék az avatásra szánt beszédét. A szenzációs felvételt végül két pesti vállalkozó rögzítette egy fonográffal, amelyet nem sokkal ezelőtt négyezer forintért vásároltak Amszterdamban. 

A nemzeti kincs megmentését a Széchényi Könyvtár Zeneműtárának egykori vezetője, dr. Kecskeméti István kezdeményezte az 1960-as évek végén. A munka oroszlánrészét Sztanó Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének hangmérnök-munkatársa, az utómunkálatokat pedig Újházy László hangmérnök végezte, akinek további restaurációja a beszéd érthetőségét nagyban javította.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás