promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos jelet találtak a Föld egy pontján, ami a Stonehenge rejtélyét megoldhatja
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kőbe vésett kép oldhatja meg a nagy titkot, amely évszázadok óta foglalkoztatja az embereket.

A Stonehenge a világ egyik legtitokzatosabb építménye, amelynek eredetéről és rendeltetéséről nagyon régóta vitatkoznak már a tudósok és rengeteg elmélet látott már napvilágot az elmúlt évtizedekben. Egy nemrégiben publikált tanulmány azonban meglehetősen más magyarázatot ad. Abból indul ki elsődlegesen, hogy a kontinensen, Európán keresztül követi a Stonehengehez hasonló építmények nyomait, illetve azt is megnézi, hogy milyen feliratok és képek találhatók esetlegesen ezeken a megalitikus építményeken.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy őskori tengerészek lehettek azok, akik létrehozták ezeket az építményeket, beutazták a tengereket, és inspirálták más népeket is, hogy építsenek hasonló alkotásokat. Ez persze nem ad választ arra a kérdésre egzakt módon, hogy kik építették az építményeket. A tudósok egy népre vezetnék vissza az egész inspirációt, és a radiokarbonos vizsgálatok azt adták ki, hogy a kronológia hasonló lehet, tehát, ahogy haladunk Anglia felé úgy ezek az építmények kronológiás sorrendet adnak ki a koruk alapján.

Ezen álláspont szerint az építők nagyot utat jártak be, és a koncepciójuk trendet teremtett a neolitikumban, mások tőlük tanulhatták el az ilyen építmények építésének titkait. A tudósok egy csoportja azt gondolja, hogy Észak-Franciaországból (pontosan Bretagneból) jöhetnek az építők, más tudósok azonban Portugáliára gyanakodnak. Hiszen az építmények minden helyen közel fekszenek a tengerpartokhoz.

A kutatók azt is észrevették, hogy sok építmény esetén vésésekre is felfigyelhetünk, amelyek vízi állatokat, többek között nagy ámbrásceteket ábrázolnak. Ezek pedig erősítik a koncepciót, miszerint tengeri nép segíthetett az építésben szerte Európában.

De mégis hogyan építhették ezeket?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás