promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
18 ezer éves kutyakölyök olvadt ki a jégből Szibériában, a tudósok megdöbbentő eredményeket találtak az őskutya gyomrában
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy orosz kutatócsoport egy kutyakölyök mumifikálódott maradványait fedezte találta meg a Szibéria örökfagyában, amely már több, mint 18.000 éve fagyott volt. 

Közelebbről megvizsgálva a tudósok felfedezték, hogy a kölyökkutya éppen étkezett halála előtt, így a gyomor tartalmának vizsgálata felfedheti, hogyan. DNS-elemzés segítségével a szakértők elkezdték feltárni a kutyás rejtély mögött meghúzódó titkokat, és a kölyökkutya utolsó étkezése lenyűgöző betekintést enged abba, hogy vajon mivel táplálkoztak az őskutyák a történelem előtti időkben. A szibériai örökfagy lenyűgöző felfedezéseket hozott, mivel képes megőrizni a példányokat rendkívül sértetlenül. Mivel a globális felmelegedés hatására, olvadnak a leghidegebb területek is, hihetetlen több ezeréves leletek kerülnek elő évről évre.

Forrás: The Moscow times

A permafrost területek hosszú ideig képesek megőrizni a testeket, még a történelem előtti korszakból, mivel állandó a fagy. Az olvadó permafrost szerte a világon mindenféle lenyűgöző leletet tár fel, köztük a 2010-ben mumifikálódott gyapjas mamutot, amelyet Yuccának neveztek el. A hideghegyi környezet megőrizte a kalkolit korszakból, körülbelül 5300 évvel ezelőtti embertestet is. Az ősi kölyök maradványait elemzésre küldték, amely megállapította, hogy a lény három és kilenc hónap közötti volt a halálakor. A szakértők azonban nem tudták megállapítani, hogy a kölyök farkas vagy kutya volt-e.

Forrás: The Moscow Times

Távol-Kelet-Oroszország tudósai nem tudták egyelőre eldönteni, hogy ez egy kutya vagy egy farkas?

A szőrös lényt 2018 nyarán fedezték fel a permafrostban. Szőrzete, fogai, szempillái és bajusza több ezer év után szinte sértetlen maradt, amint azt Szergej Fjodorov, az Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatója készített felvételeken. Svédország paleogenetikai központja a kölyköt a pleisztocénnek nevezett utolsó jégkorszakba helyezte. Orosz kollégák Dogornak nevezték el a kutyust, a jakut nyelvben „barát”-nak fordítva, miután a genomelemzés hímnek azonosította a kutyát.  A központ adatokat gyűjtött össze, amelyek általában lehetővé teszik, hogy könnyen azonosítsák, hogy a kölyökkutya farkas vagy kutya, mondta a kutató.

"Az a tény, hogy nem tudjuk, valójában ő micsoda, ez azért van mert egy olyan populációból származik, amely mind a kutyák, mind a farkasok ősei voltak" 

„Nem tudjuk pontosan, mikor háziasították a kutyákat, de körülbelül abból az időből származhatott”. 

A szibériai permafroszt korábbi felfedezésein alapuló tanulmányok azt sugallják , hogy a kutyákat 27 000 és 40 000 évvel ezelőtt háziasították, korábban, mint a korábbi 11 000-16 000 éves becslések.

Dogor lehet, hogy „valami félúton a kettő között”.

Forrás: The Moscow Times

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás