promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális figyelmeztetést adott ki a NASA, több hónapig internet nélkül maradhatunk, ha ez bekövetkezik
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 2024-ben érkező erős napkitörések súlyosan befolyásolhatják majd a világ internet hozzáférését.​

Bár lehet sokan nincsenek tisztában vele de 11 évente sötét foltok jelennek meg a Nap felszínén, amelyeket a mágneses mező változása okoz.

A jelenségek melléktermékei - amelyeket magyarul szoláris maximumnak neveznek - olyan energiarobbanásokkal járnak, amelyek úgynevezett napviharokat okoznak. Ez a jelenség pedig elég erős ahhoz, hogy megzavarja az életet a Föld felszínén is. Ezzel kapcsolatban a NASA által bemutatott új tanulmány most kimutatta, hogy a következő napviharok valamikor 2024-ben érik el majd bolygónkat, ami súlyos következményekkel járhat mindannyiunk számára.

Dr. Dibyendu Nandi, az indiai IISER Kolkata Űrtudományi Kiválósági Központ fizikusa a következőket mondta a Daily Mail-nek a téma kapcsán:

A legintenzívebb napviharok néha az alacsonyan keringő műholdak orbitális pályájának katasztrofális leépüléséhez vezethetnek, és megzavarhatják a műholdas szolgáltatásokat, például a kommunikációt és a navigációs hálózatokat.

A fizikus szerint ezek a napviharok erős zavarokat idézhetnek elő a geomágneses mezőben, ami erősen megzavarhatja a nagy szélességi körökben található elektromos hálózatokat.

A napciklus minimumakor egyébként - ami a jövő évben bekövetkező szoláris maximum ellentétje - szinte semmilyen napfolt nem figyelhető meg a Nap felszínén.

2022-ben már történt egy hatalmas napkitörés, ami rádiós áramszünetet és ezzel kimaradást is okozott a Föld több pontján, úgyhogy ennek a jelenségnek a veszélyét valóban komolyan kell venni.

A napkitörés a Nap fotoszférájában, vagy afölött bekövetkező néhány perces, heves robbanás, amely az ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiák hatására jön létre. Egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot, mintegy 1000 km/s-os sebességgel. 

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szóvivője elmondása szerint, a Nap ciklusainak nyomon követése és előrejelzése egy igen erős hozzávetőleges képet ad a napviharok minden típusának gyakoriságáról és következményeiről – a rádiókimaradástól a geomágneses viharokig és hasonlók. 

A szakemberek adatai szerint a 2024-ben érkező napkitörést rendkívül erősnek ígérkezik és akár egyes hálózati rendszerek teljes összeomlását valamint közel bolygószintű áramszünetet okozhatnak.

Aki szeretne még többet megtudni a napviharok okairól és annak hatásmechanizmusairól, annak mindenképpen ajánljuk az alábbi videót, ami részletesen válaszol ezekre a kérdésekre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás