promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négyezer éves múmia koporsóját nyitották ki Egyiptomban, sokkoló látvány fogadta a tudósokat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a felfedezés a világ legrégebbi múmiájának felszínre hozása, igazán lenyűgöző eredménnyel.

Egyiptom a titkok tengere, egy olyan ősi szellemmel átjárt hely, ahol több ezer év történelme most ott lapu a sivatag homokja alatt. Évezredek múltak el úgy, hogy a régi, monumentális helyszíneket nem látta senki, hiszen azok mélyen a föld alá süllyedtek, ám előtte még nagyon sok sír esetében már rögtön megjelentek a fosztogatók, nagyon sokszor pedig a sírboltok lezárása után nem sokkal, ezért van csak nagyon kevés sír, amelyek tele vannak a régi korok lenyomataival.

Tutanhamon sírja például még a második világháború előtt a legnagyobb felfedezések közé tartozott, a sír roskadásig tele volt a régi Egyiptom tárgyi kultúrájával, miközben a sírbolt is elképesztően jó állapotban maradt fent, így pedig ma is megtekinthető.

Ám a legrégebbi és legjobb állapotban megtalált múmia, amelyet nem is olyan régen fedeztek fel, 4300 éves Egyiptomban.

A múmiáról azt is tudjuk, hogy mi volt a neve még életében, Hekasepesznek hívták, és 35 éves korában halt meg, az elithez tartozott.

Az elképesztő a felfedezésben az volt, hogy a múmia egész teste arannyal volt borítva, és fénylett. A múmia elképesztő látványt nyújtott a felfedezőknek, hiszen egy több tíztonnás kőkoporsóban feküdt a föld alatt, maga a sírbolt teteje több tonnát nyomott. A múmiát amúgy több sírbolttal egyetemben a Dzsószer-piramis közvetlen szomszédságában találták meg a szakértők. Egyiptom főrégésze pedig a felfedezést rögtön az egyik legnagyobb jelentőségűnek mondta.

A főrégész azt is megosztotta a közönséggel, hogy találtak rá a sírra, 15 méteres akna mélyén, és rengeteg más múmia is volt a környékén, mind-mind prominens személyiségek, többek között papok az ötödik és hatodik dinasztia korából. A sírokon pedig olyan jeleneteket ábrázoltak, amelyek a mindennapi életből származnak. Ráaádásul a sírok mellett gigantikus szobrokat is találtak a felfedezők.

A környék amúgy elképesztő leleteket tartogat még most is a felfedezőknek, az utóbbi években nagyon sok prominens személy sírját tárták fel a piramis környékén, többek között Teti fáraó feleségének, Nearinak a sírját is itt találták meg a homok alatt a kutatók.

Íme a szakkarai múmiák:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás