promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok legnagyobb titkát rejtette egy 500 éves német krónika, felbecsülhetetlen értékű kép található benne
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezés volt Németországban Magyarországgal kapcsolatban.

A nagyon régi magyar múltra vonatkozóan csak nagyon kevés forrásunk áll rendelkezésre, a honfoglalás időszakáról csupán rengeteg tudományterület együttműködése tud nagyon fontos eredményeket felszínre hozni, és még így is rengeteg az elvarratlan szál, sok kérdésben óriási viták feszülnek a tudósok között, ám ezek a viták nagyon sokszor igazi hajtóerejei annak, hogy egyre pontosabb tudományos megállapításokat tudjanak publikálni a szakértők.

A magyar Szent Korona keletkezése körül is sok a vita, pedig Európa egyik legrégebbi felségjelvényéről van szó, ez az egyik legrégebbi beavatókorona is a világon. Ma is a magyar államiság egyik legszebb és legismertebb szimbóluma, amelyet szerte a világon is milliók ismernek. Arról, hogy pontosen hogy ferdülhetett el a koronán álló kereszt, már egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

De mégis, mikor készült róla az első hiteles kép? És hol láthatjuk ezt?

Nos, nagyon érdekesek azok a felfedezések, amikor egy-egy középkori uralkodó vagy felségjelvény első előfordulási helyét illetően tesznek felfedezéseket a tudósok, kevesen tudják például, hogy első királyunkról, I. (Szent) István királyról is van egy hiteles ábrázolásunk, méghozzá nagyon régről, így nézett ki tehát az első magyar király.

A Szent Koronáról viszont az első hiteles ábrázolás egy 1555-ös, jelenleg Németországban, Münchenben őrzött munkában található, és ezt néhány évtizeddel korábban találták meg a tudósok. A mű kezdőlapján 1555-ös évszám olvasható, a korona, mint illusztráció pedig annak kapcsán jelenik meg, hogy a krónika elmeséli, hogy szerezte vissza Mátyás király a bécsújhelyi tárgyalások során a szent tárgyat III. Frigyes császártól.

A koronát amúgy még Habsburg Albert özvegye lopatta el még Visegrádról.

Íme a kép az 1555-ös ábrázolásról, a videó indítása után láthatjátok is azonnal:

(Forrás: Wikipedia, Múlt-kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás