promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így lesz vége a világnak valójában? A tudósok már előre gondolkodnak és figyelmeztetnek a legrosszabbra
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kilonova akár több ezer évre felszámolhatja az életet a Földön. 

Az aszteroidáktól az idegenek megszállásáig a hollywoodi katasztrófafilmeken át szinte minden lehetőséget elképzeltek a világvégére a szakértők. Úgy tűnik azonban, hogy van egy sokkal baljósabb fenyegetés az űrből, amelynek valóban lehet tudományos alapja.  

[[cikk1]]

Létezik ugyanis a kilonova, vagyis egy ritka és titokzatos típusú kozmikus robbanás, amely több ezer évre képes felszámolni az életet a Földön, ezt állítja egy új tanulmány.

Noha nem annyira heves, mint egy szupernóva, a kilonova akkor keletkezik, amikor két neutroncsillag vagy egy neutroncsillag és egy fekete lyuk ütközik és egyesül, majd pillanatokig tartó gamma-sugárzást hoz létre.


Azt találtuk, hogy ha neutroncsillagok egyesülése a Földtől körülbelül 36 fényéven belül megtörténik, az ebből eredő sugárzás pedig kihalási szintű eseményt okozhat

 mondta Haille Perkins, az Illinois Urbana-Champaign Egyetem tudósa a Space.com-nak. 

Először is fontos rámutatni, hogy egy ilyen robbanás nagyon ritka ilyen távolságon belül. A legközelebbi ismert neutroncsillagok több mint 400 fényévnyire vannak bolygónktól. A tudósok szerint ennek ellenére is kiirthatja az emberiséget, mert a gamma-sugárzás által okozott sugarak elég energiát hordoznak ahhoz, hogy az ionizációnak nevezett folyamat során elektronokat vonjon le az atomoktól. Amint a sugarak eljutottak hozzánk, elpusztíthatják a Föld ózonrétegét, és több ezer éven át halálos dózisú ultraibolya sugárzásnak tehetnek ki bennünket.

A Warwicki Egyetem kutatói ezen a héten osztották meg, hogy először tudták használni a NASA James Webb űrteleszkópját egy kilonova elemzésére. Ez lehetővé tette számukra, hogy tanulmányozzák a robbanás során keletkező nehéz elemeket. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás