promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az 56-os forradalmat leverő orosz katonák azt sem tudták hol vannak, döbbenet mit gondoltak az egész helyzetről
Borítókép:  Fortepan / Matthaeidesz Konrád
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még a történészeknek is eltér a véleményük arról, mi történt pontosan 1956. november 4-én.

Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

- hangoztak el az ikonikus mondatok Nagy Imre november 4-én hajnali 5.20-kor elmondott híres rádióbeszédében. Ez azonban csak részben felelt meg a valóságnak. a kormány azonban nem állt a helyén, a fegyveres ellenállásra nem a hadsereg, hanem a felkelő csoportok készültek. A miniszterelnöknek pedig nem is lehetett pontos képe a kialakult helyzetről.

Az 1956 november 4-én, azaz pontosan 67 évvel ezelőtt történt szovjet megszállás kapcsán rengeteg teória látott napvilágot. Az egyik ilyen például az, ami éppen most derült ki, hogy a megszállás idején az orosz katonák nem is tudták pontosan, hol járnak.

Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató az ’56-os munkásnőket kutatva jegyzett fel egy interjút, amelyben a szereplőket a Margit hídon igazoltatták az orosz katonák, akik annyira féltek, hogy összevissza hadonásztak fegyverükkel. A katonák ugyanis a beszámoló szerint azt hitték Szuezben vannak, a magyar nők pedig amerikaiak.

Mindezen emlékek ellenére Litván György történész még a kétezres évek elején publikált tanulmányában az ’56-ról szóló valótlan legendák közé sorolja a szovjet katonák helyismeretének hiányát. Az ő kutatása szerint ugyanis a történetek elmesélői sosem maguk beszéltek a katonákkal, hanem valakivel, akivel megtörtént az eset. A történész ezért nem ad hitelt annak, hogy a katonák azt hitték volna, Budapest helyett Szuezben vannak, inkább úgy véli, hogy a legenda megtestesíti a magyar forradalom magasztossága felett érzett nemzeti büszkeséget, hogy az eltipró nagyhatalom katonái előtt is titkolni kellett, valójában kik ellen harcolnak, nehogy megtagadják az engedelmességet. Ezt véli bizonyítottnak azáltal, hogy mindössze egyetlen dokumentált eset ismert olyan orosz katonáról, aki a magyarok oldalán harcolt. 

Történelmi források nem szólnak arról, hogy a Budapestre érkező katonák ne tudták volna, hogy hol vannak. Sőt, számos ’56-ban idevezényelt szovjet katona korábban is szolgált már Magyarországon. Inkább arról van szó, hogy a forradalom párhuzamosan zajlik a szuezi válsággal, és a katonákat mindkét helyen bevethették volna. 

– mondta a téma kapcsán a Népszavának Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Látszik tehát, hogy még maguk a történészek is különböző teóriákkal állnak elő az 1956 november 4-i szovjet megszállás kapcsán, a puszta tényeket azonban senki sem vitathatja.  A forradalom leverését követő megtorlásban az ENSZ bizalmas adatai szerint nem kevesebb mint, 453 - az 56-os Intézet adatai szerint 229 - embert végeztek ki az 1956-os forradalomban játszott szerepük miatt. Életével fizetett többek között Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás