promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiadták a listát, veszélyben lehet a telefonod, ha ezeket az alkalmazásokat letöltötted a Play Áruházból
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos lista került fel az internetre, amelyen rajta vannak a veszélyes alkalmazások.

Naponta töltünk le friss alkalmazásokat a Play Áruházból vagy éppen az Apple Store-ból, hogy segítsék a mindennapjainkat, megoldjanak egy-egy problémát, vagy éppen azért hogy játszhassunk velük. Ám sokszor nem is ellenőrizzük, hogy ezek mennyire megbízhatók, pedig bizony simán megtörténhet az, hogy bármennyi biztonsági beállítást is eszközöljenek a nagy cégek, mégis átjutnak olyan applikációk, amelyek hosszú távon bizony veszélyesek lehetnek a telefonunkra.

Most a HVG számolt be a Bleepin Computer nyomán arról, hogy bizony a Play Áruházban feltűntek olyan alkalmazások, amelyek elrejtőznek a felhasználók előtt, vagy éppen hirdetéseket jelenítenek meg, illetve tiltott tevékenységet is végezhetnek a mobiljainkon. A Bleeping Computer amúgy a Doctor Webb kiberbiztonsági cég elemzőinek a problémafeltárását dolgozták fel a cikkükben.

Az adwarek a Fake App, a Joker, valamint a Hidden Ads rosszindulatú programcsaládhoz tartoznak. Az alábbiak pedig játékoknak álcázzák magukat, íme ezekről van szó, és zárójelben azt is láthatjátok, hogy ezeket már mennyiszer töltötték le.

  • Super Skibydi Killer (1 000 000 letöltés)
  • Agent Shooter (500 000 letöltés)
  • Rainbow Stretch (50 000 letöltés)
  • Rubber Punch 3D (500 000 letöltés)

Ha ezeket letöltjük, általában elrejtőznek a telefonunkon, még az is megeshet, hogy ikonjaikat a Google Chrome ikonjára cserélik le, hogy teljesen megtévesszenek bennünket. Később a háttérben futnak, majd később folyamatosan reklámokat jelenítenek meg minket, ezzel generálva pénzt a tulajdonosoknak.

De vannak például olyanok is, amelyek fizetős regisztrálják a felhasználót, ilyen például a Love Emoji Messenger, illetve például a Beauty Wallpaper HD (fm0989184).

Az alkalmazásokat már eltávolították a Play Áruházból, de ez nem jelenti azt, hogy a telefonokról is eltűntek, amelyekre letöltötték azokat.

Íme néhány módszer a vírusok ellen:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás