promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a két fikarcnyi szó minden nyelven ugyanazt jelenti, kitalálod mik ezek?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A különböző nyelvek sokaságát beszélő emberekben van valami nagyon fontos közös vonás.

Ma bolygónkon 7000 élő nyelvet tartanak számon. Sokak számára ez annyit jelent, hogy annyiféleképpen lehet kimondani, hogy „Add át nekem sajtot, kérlek”, mint a csillag az égen. Egy nemrégiben végzett tanulmányon dolgozó tudósokat azonban sokkal jobban érdekelte, hogy mi a közös bennünk, mint az, ami megkülönböztet bennünket. Felfedeztek két kis szót, amelyek általánosan jelen vannak az emberi nyelvben: ez a két szó pedig

az „ez” és „az”.

Azt akartuk kideríteni, hogy a nyelvek széles skálájában hogyan használják a legrégebbi rögzített szavakat, a  térbeli demonstratív kifejezéseket, például „ezt” vagy „azt”

- magyarázta Kenny Coventry professzor, a kutatás vezetője.

 Bár az „ez” és „az” tényleges szavak írásmódjukban és kiejtésükben vadul eltérnek egymástól, Coventry és munkatársai azt akarták kideríteni, hogy megmarad-e a mögöttük rejlő jelentés. Ennek érdekében a 45 kutatóból álló csapat a világ minden tájáról 29 különböző nyelvjárásból közel 1000 embe toborozott. A különböző nyelvi családok skáláját próbálták bevezetni, beleértve az angoltól, olasztól a norvégtól a vietnámiig. 

A kutatásban részt vevőknek nem mondták el, hogy az általuk használt szavak lesznek a kutatás középpontjában. Magyarul általában az "ez" szócskűt használjuk olyan tárgyak leírására, amelyek fizikailag elérhetőek, és az "az", amikor távolabbi tárgyakra mutatunk. Azonban nem volt világos, hogy ez a térbeli elválasztás azonos-e a különböző és nem rokon nyelveknél - írja az Ifl Science.

A részvevők egy asztalnál helyezkedtek el, és különféle színű és formájú tárgyak sorát mutatták be nekik. A csapat gondoskodott arról, hogy az egyes nyelvek esetében a felhasznált objektumok nyelvileg egyértelműen megkülönböztethető színűek legyenek, és az alakzatok nevei azonos neműek legyenek az olyan nemű nyelvek esetében, mint a német. A tárgyakat különböző távolságra mozgatták: egyszer úgy, hogy könnyen elérhető legyen, majd úgy, hogy elzárták a részvevők elől. Minden alkalommal, amikor a tárgyat elhelyezték, a részvevőt arra kérték, hogy írja le a saját nyelvén a tárgy színát, a nevát és – ami a legfontosabb – egy térbeli demonstráció, például „Ez a sárga háromszög”.

Amikor az adatokat összegyűjtötték és statisztikailag elemezték, az eredmény egyértelmű volt.

Azt találtuk, hogy az általunk tesztelt összes nyelven létezik egy szó a beszélő által elérhető tárgyakra, például az "ez" vagy "this" angolul, és egy szó az el nem érhető tárgyakra: "az” vagy "that". Ez a megkülönböztetés megmagyarázhatja a demonstratívok mint nyelvi formák korai evolúciós eredetét

- magyarázta Coventry professzor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás