promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újratanulhatjuk a középiskolás tananyagot? Alapjaiban változtathat meg mindent ez a felfedezés
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy újonnan felfedezett aszteroida a sűrűségnek olyan fokát mutatja, hogy tudósok szerint a periódusos rendszerben nem szereplő elemből épülhet fel.

Egyes aszteroidák sűrűek. Egy új, tömegsűrűségről szóló tanulmány szerint egyes aszteroidák olyan sűrűek, hogy a periódusos rendszeren kívüli nehéz elemeket is tartalmazhatnak.

Az Arizonai Egyetem fizikusaiból álló csapat azt állítja, hogy a kompakt ultrasűrű objektumok (Compact Ultradense Objects - CUDO ) létezésének lehetősége motiválta őket az periódusos rendszerben előforduló legsűrűbb anyag, az ozmiumnál nehezebb elemek felfedezésére.

"Néhány megfigyelt aszteroida meghaladja ezt a tömegsűrűségi küszöböt. Különösen figyelemre méltó a 33-Polyhymnia elnevezésű aszteroida" - írja tanulmányában a kutatócsoport, hozzátéve, hogy "mivel a 33-Polyhymnia aszteroida tömegsűrűsége jóval nagyobb, mint az ismert atomi anyag maximális tömegsűrűsége, ismeretlen összetételű CUDO-nak minősíthető".

A kutatócsoport a jelenlegi periódusos rendszerben szereplő legmagasabb atomszámnál (Z) magasabb atomszámú potenciális elemek tulajdonságait vizsgálta. Bár az ozmium a legsűrűbb stabil elem, kísérletileg előállítottak már magasabb atomszámú elemeket is.

A 2002-ben először szintetizált Oganesson, amelyet a kalifornium-249 kálcium-48 atomokkal való bombázásával állítottak elő, 118-as atomi számmal rendelkezik, és a periódusos rendszer legsűrűbb eleme. A periódusos rendszer felső végén elhelyezkedő elemek általában instabilak, radioaktívak és hihetetlenül rövid felezési idejűek. A periódusos rendszeren túli elemekre felállítottak elméleti modelleket, ezek alapján jósolták meg fizikusok tulajdonságaikat. Az arizonai csapat ugyanezt tette az atom relativisztikus Thomas-Fermi-modelljének segítségével, és megpróbálta megbecsülni ezen hipotetikus elemek tömegsűrűségét.

A még a periódusos rendszeren belüli elemeket vizsgálva nem találtak elég nagy tömegsűrűségű elemeket ahhoz, hogy megmagyarázzák a 33 Polyhymnia aszteroidáról megfigyelteket, még ha elég stabilak is ahhoz, hogy szóbajöhetőnek számítsanak.

"A tömegsűrűségre vonatkozó eredményeink alapján feltételezhetjük, hogy ha a szupernehéz elemek kellően stabilak, akkor a 33 Polyhymniához hasonló sűrű aszteroidák magjában is létezhetnek" - tette hozzá a csapat a tanulmányban.

A kutatás a bányászcégek érdeklődését is felkeltette, új fémfajták korábban soha nem látott tanulmányok életrehívásához járulhatnak hozzá - ás akár az üzleti életben is kifizetődö ehet egy űrbányászattal foglalkozó vállalkozás.

forrás: The European Physical Journal Plus

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás