promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem lesz többé sör? Így tudod felhalmozni a kedvenc nedűdet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Felreppentek a hírek, hogy hamarosan egekbe szökhetnek a sör árak, ami a minőségre is hatással lehet. De vajon tudjuk-e, hogy valóban mi szükséges a sör megfelelő minőségéhez?

 

A sör tárolása és annak minőségi idejének megőrzése fontos ahhoz, hogy kiélvezzük a nedű ízeit.  

Itt van néhány dolog, amit érdemes tudnod: A sör optimális tárolási hőmérséklete általában 7-13°C között van. Túl meleg helyeken a sör könnyen megromolhat, és elveszítheti ízét, megposhad.A sör érzékeny a fényre, különösen az UV-sugárzásra. A sörösüvegek esetében érdemes azokat tárolni sötét helyen vagy olyan edényekben, amik nem engedik be a fényt.

A sör ideális tárolási páratartalma 50-70% között van.

Túl száraz körülményekben a dugók kiszáradhatnak, ami levegőt engedhet a sörbe. Nem szabad a sört rázni, főleg hosszan tartóan, mert azok károsíthatják az italt.

Amennyire lehetséges, tartsd a söröket sötét és stabil körülmények között. Hosszú ideig tartó hőmérséklet-ingadozás is negatív hatással lehet a minőségre. A legtöbb sör nem öregszik olyan jól, mint a bor, ezért nem lehet túl hosszú ideig tárolni. Az IPA-k és az ízesített frissítő sörök, könnyed sörök általában rövid életűek, míg a sötét és erősebb sörök jobban eltarthatnak.

Néhány sör esetében ajánlott az álló tárolás, míg mások vízszintesen vagy fektetve is tárolhatóak a minőség érdekében. Az adott sör típusa és a dugó típusa határozza meg ezt.

Minden sör egy kicsit más, így célszerű az adott sör gyártójának ajánlásait is megvizsgálni a tárolással kapcsolatban. A megfelelő tárolással a sör minősége hosszabb ideig megőrizhető, és az élvezet is tovább tart. Sajnos a hírekre reagálva inkább tároljunk sokáig egy finom és testes vörösbort, mint a sörünket, azokat pedig fogyasszuk, amint lehetséges.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás