promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan bejelentést tett a NASA: szokatlan helyről kapott segítséget az űrügynökség
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, a luxus ruhamárkák tudományos babérokra is törnek: friss hírek szerint a Prada készítheti az amerikai űrhajósokat legújabb holdjáró ruháját.

A Prada olasz luxusmárka csatlakozott az Axiom Space-hez a következő holdi űrruhák kifejlesztésében. Az Axiom Extravehicular Mobility Unitot (AxEMU) a következő holdjárók fogják magukra ölteni, ideális esetben 2025 végén, amikor az Artemis III a tervek szerint eljut a Holdra.

Korábban a NASA prototípusa késedelmet okozott, ami lehetetlenné tette a 2024-es lehetséges leszállást. Még 2021-ben állapodtak meg arról, hogy legkorábban 2025 áprilisára kell leszállítani a NASA ruháit, ám a fejlesztés nagyon lassú tempóban haladt.

Tavaly az amerikai űrügynökség az Axiom Space és a Collins Aerospace cégeket választotta ki az űrhajósok számára a következő generációs űrruhák és űrséta-rendszerek kifejlesztésére és biztosítására. Ezek mind a Föld körüli pályán, mind a Hold felszínén működnének. Az Axiom Space az év elején bemutatott egy prototípust, mostantól pedig a Prada is részt vesz a fejlesztésben.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pradával együttműködhetünk az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) űrruhában" - mondta Michael Suffredini, az Axiom Space vezérigazgatója egy nyilatkozatban. "A Prada nyersanyagokkal, gyártási technikákkal és innovatív tervezési koncepciókkal kapcsolatos műszaki szakértelme olyan fejlett technológiákat hoz, amelyek nemcsak az űrhajósok kényelmét biztosítják a holdfelszínen, hanem a nagyon szükséges emberi tényezőkre vonatkozó megfontolásokat is, amelyek hiányoznak a hagyományos űrruhákból."

Annak ellenére, hogy a Prada elsősorban a divatvilágban szerzett hírnevet, a műszaki-mérnöki problémákban is van tapasztalatuk - a '90-es évek vége óta tulajdonosaiegy vitorlázó-hajó istállónak, a márka folyamatosan új technikai kihívásokat keres.

"A Prada folyamatosan előremutató, az emberiségre irányuló ars poeticája kibővült a kalandvággyal és az új horizontok merész megismerésével: az űrrel" - mondta Lorenzo Bertelli, a Prada csoport marketingigazgatója egy nyilatkozatban. "Megtiszteltetés számunkra, hogy az Axiom Space-szel együtt részesei lehetünk ennek a történelmi küldetésnek. Több évtizedes kísérletezésünk, csúcstechnológiánk és tervezési tudásunk - amely még a '90-es években kezdődött az Amerika Kupáért küzdő Luna Rossával - most az Artemis-korszak űrruhájának tervezésénél lesz alkalmazva. Ez az igazi ünnepe az emberi kreativitás és innováció erejének, amely a civilizáció fejlődését szolgálja."

Az Artemis III egyébként is késhet, mivel a SpaceX űrhajója április 20-án nem tudott sikeresen repülni, és a levegőben felrobbant, űrrakéta nélkül pedig a NASA nem tud embereket leszállítani a Holdra. Bár a pletykák miszerint ezt Elon Musk komolytalansága okozta, továbbra is megalapozatlanok, az egész indítás során több probléma, és jelenleg nincs tervezett következő indítási kísérlet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás