promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így szerelmeskedtek az ókori Egyiptomban? Meghökkentő falfirka került elő egy barlangban
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Izgalmas falfirka került elő egy barlang mélyén.

Egyiptom a piramisok földje, ahol a régészek igazi kincsesbányát látnak minden egyes homokbuckában, a felfedezések melegágya, ahol még elképesztő dolog vár a föld alatt arra, hogy felfedezzék. Sokan azonnal a nagy kincset keresik, és életük nagy felfedezését, amellyel rögtön beírhatják magukat a történelemkönyvekbe, vagy éppen bekerülhetnek a hírekbe. Ám az, amit most találtak, még közelebb visz minket az egyiptomi mindennapokhoz.

Egy szerelmeskedést ábrázoló falfirkát találtak ugyanis a kutatók.

A csintalan graffiti pedig egyben annak is a jele, hogy a munkásokat már ekkor is érdekelte azt, hogy a feljebbvalóik mit csinálnak, a felsőbb osztályban milyen kis intim összefonódások vannak, hiszen a most megtalált falfirka Hatsepszut egyiptomi királynét ábrázolja, aki az egyik leghíresebb és legeredményesebb egyiptomi uralkodónő volt, ám nem ismeriki annyian, mint a romantikus történeteiről is híres Kleopátrát. A királyné nagyon ügyes propagandával építette ki a hatalmát, egy gyakran visszatérő történetet is felhasznált, azt mondva magáról, hogy anyját igazából Ámon Napisten ejtette teherbe, tehát isteni vér folyik az ő ereiben is.

Uralkodása alatt az országot elkerülték a háborúk, viszont virágzott a gazdaság, az uralkodó pedig építkezésekre költötte a pénzt, óriási beruházások kezdődtek. Állítólag pedig, és ennek egyik kivetülése is a falfirka, Hatsepszutot és gyönyörű templomának tervezőjét, Szenenmutot gyengéd szálak fűzték egymáshoz. A falfirkát, amely Hatsepszutot és Szenenmutot ábrázolja aktus közben, a templom mellett találták meg kutatók, egy kis barlangban, így valószínűleg az építők rajzolták fel azt oda. Így ezt tekinthetjük akár egy nagyon korai megnyilvánulásának is a bulvárnak, hiszen valószínűleg egy pletyka képi átvitele, a midnennapok, nép körében keringő suttogásának emléke. A falfirka amúgy nem túlzottan obszcén, és a megszokott pózban ábrázolja a feltehetőleg kapcsolatban álló feleket, csupán a ruházatból lehet leszűrni, hogy a királynőről van szó.

Nagyon kevésszer hallani a hétköznapi emberek hangját az ókorból, ez pedig egy nagyon jó megnyilvánulása annak, hogy ez a korszak nem volt annyira merev, mint azt elsőre gondolnánk.

Érdekesség amúgy, hogy az ókori Egyiptomban nagyon komoly rituáléja volt a termékenység kimutatásának különböző eszközökkel és praktikákkal, sőt, a válást sem tartották annyira ördögtől valónak, nem érte megbélyegzés ezeket a társadalom részéről.

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás