promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálra rémültek a munkások, amikor nyolc múmia került elő a föld alól gázvezeték építés során
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Peru fővárosa sokrétű történelemmel rendelkezik, azonban a legnagyobb, még fel nem tárt kincsek továbbra is a város utcái alatt rejtőznek.

A Lima városában történt véletlenszerű feltárás nem volt annyira meglepő a helyi régészeknek, ugyanis mindennaposak a föld alatti vezetékek és csatornarendszerek generálása, valamint korszerűsítése közben a történelmi időszakok helyenként felbukkanó relikviái. A gázszolgáltató cég munkatársai azonban ezt már nem mondhatták el magukról, ők ugyanis meglepődöttségük mellett egyfajta félelmet és borzongást is éreztek a talált temetkezési hely spontán feltárása közben, ahol nyolc darab, jó állapotban lévő múmiára bukkantak.

Jesus Bahamonde perui régész nemes egyszerűséggel közölte, hogy az érintett szolgáltató a gázvezetékrendszer bővítése kapcsán az elmúlt 19 évben több, mint 1900 különféle régészeti leletre bukkant, köztük múmiákra, kerámiákra és különböző textilekre is - adta hírül a Phys tudományos magazin.

A városnak több mint 400 nagyobb régészeti lelőhelye is van, amelyek elszórtan bukkantak fel a város különböző pontjain, de legfőképp ott, ahol az őslakos kecsua nyelvben "huacáknak" nevezett vályogépítmények találhatók, amelyek szent helyeknek tartott dombok tetején épültek. Az ereklyék száma nem meglepő. A mai Lima területet több mint 10 000 éve foglalják el az inka előtti kultúrák, majd maga az Inka Birodalom, végül pedig a spanyol hódítók által 1535-ben behozott gyarmati kultúra.

A régészek úgy vélik a jelenlegi feltárás kapcsán, hogy a leletek az inka előtti Ichma kultúrához tartoznak, amely i.sz. 1100 körül alakult ki és a mai Lima völgyein keresztül terjeszkedett egészen addig, amíg a 15. század végén az Inka Birodalom része lett.

A régészek a holttestek körül ópiumfüstölő pipákat, kézzel készített cigarettákat, cipőket, kínai játékkártyát, egy 1898-ban vert perui ezüstérmét és egy spanyol nyelven írt 1875-ös keltezésű munkaszerződés teljesítési bizonyítványát azonosították.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás