promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: teljesen megváltoztathatja eddig ismert történelmünket a régészek legújabb felfedezése
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 476 000 éves múltra visszatekintő felfedezés a Homo sapiens fejlődése kapcsán több dolgot is felvet, többek között azt, hogy az előember fák tetején élhetett precízen megmunkált építményekben. 

A Nature folyóiratban megjelent kutatás a zambiai Kalambo Falls régészeti lelőhelyén végzett jól megőrzött fa feltárásáról arról számol be, hogy a korai emberek két nagy rönköt formáltak és egyesítettek, hogy olyan szerkezetet alkossanak, amely valószínűleg egy emelvény vagy egy lakóépület alapja volt. Eddig a világon ez az egyetlen legkorábbi bizonyíték arra, hogy a rönköket úgy munkálták meg, hogy azok illeszkedjenek egymásba. - tudósított róla a Science Daily.

Larry Barham professzor, a Liverpooli Egyetem Régészeti, Klasszikus és Egyiptológiai Tanszékének munkatársa és a kutatási projekt vezetője elmondta:

"Ez a lelet megváltoztatta a korai őseinkről való gondolkodásomat. Felejtsük el a "kőkorszak" címkét és nézzük meg, mit csináltak ezek az emberek! Intelligenciájukat, képzelőerejüket és készségeiket arra használták fel, hogy alkossanak valamit, amit még soha nem láttak, valami olyat, ami korábban soha nem létezett. Átalakították a környezetüket, hogy könnyebbé tegyék az életet, még akkor is, ha csak egy emelvényt készítettek a folyóparton, ahol leülhettek a napi munkájukhoz. Ezek az emberek jobban hasonlítottak ránk, mint azt eddig gondoltuk."

Mivel ez a felfedezés megváltoztathatja az ősemberekről alkotott képünket, így könnyű szerrel elképzelhető, hogy ezeket az emelvényeket nem csupán kényelmi eszközökként építették és használták, hanem azokat magaslatokba is helyezték. A régészek erősen elgondolkodtak ezen a teórián a famegmunkálás és a darabok összeillesztésének pontosságát látva, így könnyen lehet, hogy a felvetés igaz.

Még azzal is alátámasztották, hogy a vadállatok elől lehetett ez egyfajta menekülési terv egy biztonságos zónába és a fákon elhelyezett emelvény erre abszolút alkalmasnak bizonyult. Ráadásul a környék gazdag élővilágát így keresni sem kellett, csupán a "vadlesben" várni az elejteni kívánt állatot, aki a folyóhoz közeledett folyadékpótlás céljából.

Ha a felfedezés körüli teóriák bizonyítást nyernek, akkor át kell formálni jelenleg alkotott kéünket az előemberek intelligenciájáról és saját magunk világban elfoglalt helyéről is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás