promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vészhelyzetet hirdettek a szakértők: egy kontinens hamarosan eltűnhet a Földről
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Antarktiszon hatalmas lehet a baj, nagy veszélyre figyelmeztetnek a kutatók. 

A műholdas adatok azt mutatják, hogy az Antarktiszt körülvevő tengeri jég jóval az eddigi téli szint alatt van, ami aggasztó új mércét jelent. Az kontinens egykor ellenállónak tűnt a globális felmelegedés ellen, ám mára egyre nagyobb veszélybe kerül. 

Walter Meier, a National Snow and Ice Data Center segítségével figyeli a tengeri jeget és úgy fogalmazott, hogy észbontó a helyzet. A sarkvidéki szakértők szerint pedig ennek messzemenő következményei lehetnek. Az Antarktisz hatalmas jégfelülete szabályozza a bolygó hőmérsékletét, mivel a fehér felület a Nap energiáját visszaveri a légkörbe, és lehűti az alatta és közelében lévő vizet is.

Szakértők szerint, ha jég nem hűti le a bolygót, az Antarktisz egyik pillanatról a másikra eltűnhet. 

A Déli-óceán felszínén lebegő jég mérete jelenleg nem éri el a 17 millió négyzetkilométert –ez jóval elmarad a korábbi téli rekordmélypontoktól. Ez egy olyan terület, ahol a jéghiány körülbelül ötször akkora, mint a Brit-szigetek.

Egy másik szakértő, Dr. Meier egyáltalán nem bízik abban, hogy a tengeri jég jelentős mértékben helyreáll. Jelenleg is próbálják azonosítani azokat a tényezőket, amelyek az idei alacsony tengeri jéghez vezettek, de a kontinensen tapasztalható trendek tanulmányozása történelmileg nagy kihívást jelent. Az elszigeteltség, az extrém hideg és az erős szél miatt az idei vékony tengeri jég még jobban megnehezítette csapata munkáját - írja a BBC. 

Sőt, annak a veszélye is fennáll, hogy az Antarktisz jege egyszerűen meghasad, a tudósokkal együtt pedig elsodródik. 

Ebben az évbe a globális hő- és óceánhőmérsékletrekord is megdőlt, brutális meleg idővel néztünk szembe, ami még most, szeptemberben is folytatósik. Egyes tudósok egyre jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy az alacsony tengeri jégre figyelni kell. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás