promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezés: az ókori egyiptomiak jóval fontosabbat alkottak a piramisoknál
Borítókép:  Freepik
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden nap használod, még sem tudod, hogy az ókori egyiptomiak találták fel.

Szerintem te sem gondoltad, hogy az ajtódon lévő zár elődjét is az egyiptomiak találták fel. Ha belegondolunk, hogy nekik köszönhetjük az ókori piramisokat, akkor egy kulcs egy zárral nem is tűnik olyan bonyolult találmánynak.

Az ókori zárak még messze álltak a napjainkban felszerelt, biztonságos hevederzártól, ugyanakkor szintén retesz jellegűek voltak és ellátták azt a funkciót, amit mi elvárun egy zártól. Biztonságos volt, és kulccsal nyitható.

Feljegyzések azt mutatják, hogy Egyiptomban több mint 4000 évvel ezelőtt ezt a fából készült zárat és kulcsokat használtak már. A legkorábbi ismert zárszerkezet Ninive ősi romjai között találták.

Na de hogyan működött a zár?

Eredetileg egyszerű lécből álltak, amit az ajtó hátlapján rögzítettek vízszintesen.

A retesz rögzítésére egy sor fölötte elhelyezett mozgatható pecek szolgált, amelyek a gravitáció hatására a reteszen kialakított lyukakba csúsztak. Ha ki akartuk nyitni a zárat az ajtón kívülről, akkor egy a lyukba illeszkedő fakulcsot dugtak be, melyen a megfelelő helyen elhelyezkedő kitüremkedések felemelték a kis peckeket, így a retesz eltávolítható lett. Egy ilyen kulcs akár 60 cm is lehetett.

A történelem során a kulcsok mindig is státuszszimbólumok voltak, ha szigorúan megvizsgáljuk a kulcsok minden korban egyfajta társadalmi hovatartozást képviseltek. A Római Birodalomban az övükre kötve hordták a nemesek a kulcsokat, mert rangot jelentett, ha volt bármilyen ajtónyitásra alkalmas kulcs a birtokukban. Manapság már kevésbé rangot, de vannak olyanok, akik jól látható helyen tartott felsőkategóriás személyautó kulcsokkal pozícionálják magukat. A történelem ismétli önmagát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás