promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2000 éves kincset találtak a szivárvány lábánál, mégis igazak a mesék?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A "szivárványcsészék" kifejezést azokra az aranyérmékre használják, amelyekről azt mondja a mese, hogy a szivárvány lábánál található és a kobold őrzi. A németek most találtak egy ilyen kincset.

A négyágú csillag motívuma ritka, hiszen mindössze három ilyen kelta szivárványos érme ismert.

A Bajor Állami Régészeti Gyűjtemény szerint egy nagyon ritka, a kelták által több mint 2000 évvel ezelőtt készített "szivárványkupa" érmét találtak egy Németországi folyó közelében.

Bernward Ziegaus, az Állami Régészeti Gyűjtemény numizmatikai osztályának vezetője szerint az időszámításunk előtti második vagy első században vert aranydarab egyedi kialakítású az egyik oldalán négyágú csillag veszi körül. Az érme ívelt, mint a többi szivárványos érem.

Forrás: The Archeologist

"A szivárványos kupaérmék elnevezés abból a legendából ered, hogy ezek aranycseppek, amelyek a szivárvány lábánál hullanak a földre" - mondta a vezető régész. "Egy másik legenda ezekről a kelta érmékről azt mondja, hogy ezeket az érméket csak a vasárnap született gyerekek találhatják meg", vagy aki a szerencse gyermeke.

A hihetetlen felfedezés, hogy aki megtalálta az érmét valóban vasárnap született.

Az érmét idén tavasszal találták meg a dél-bajorországi Lech folyónál, a helyszín körülbelül 45 mérföldre (70 km-re) nyugatra található Münchentől. A helyszín közel van egy régi úthoz, azonban bizonytalan, hogyan került a folyóhoz a 1,9 grammos érme

"Talán az érme véletlenül elveszett útközben"

Az érmén található csillag- és boltíves kialakítással csak három szivárványos érme ismert a világból. Ziegaus megjegyezte, hogy nehéz volt értelmezni az alakzatot. "A csillag talán a négy sark szimbóluma, az ívek a horizont, valamint a hold kelésének és lenyugvásának jelei."

A keltákról ismert, hogy az ókorban hatalmas harcosokok voltak Európa-szerte és ezt követően elfoglalták Rómát. A Bajorországban talált legkorábbi kelta érmék a Krisztus előtti harmadik századból származnak.

Még ha csak egy érméről is van szó, akkor is fantasztikus lelet. Marjanko Pileki, a frankfurti Goethe Egyetem doktorjelöltje szerint, akinek az ókori pénzverés a szakterülete, eddig csak nagyon kis számú ilyen példányt fedeztek fel. A pénz érme 2024-ben állandó kiállításra kerül a múzeumban más felbecsülhetetlen értékű kelta érmetárgyakkal együtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás