promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási aranymezőket találtak a Duna hazai szakaszán, ez a város lenne a dunai Eldorádó?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő legenda, és ami mögötte van.

Nagyon sokszor szó van a hírekben arról, hogy bizony a Dunában, a Tiszában, vagy éppen a Balaton mélyén bizony lehet arany, a Dunával kapcsolatban például az aranyat azzal is kapcsolatba hozták, hogy a folyón hajózók süllyedhettek el, és így rengeteg arany merülhetett hullámsírba. Ám keresték a szakemberek, ennek ellenére nem jutottak a nyomára. Egy nagyon érdekes legenda pedig arról szól, hogy Paksnál éltek egykor aranymosók.

A YouTube-ra is felkerült ezzel kapcsolatban egy videó, amelyben a TelePaks Tv készített egy riportot, körüljárva a témát. A műsorban dr. Hanol János helytörténész eredt a legenda nyomában, a ripoter, Gyimóthy Éva vele járja körül a témát. Mint elhangzik az adásban, 1962-ben a megyei népújságban egy helytörténeti rejtvénypályázatán az volt az egyik kérdés, hogy a múlt században hol mostak aranyat a Duna homokjából.

A helyes válasz pedig az volt a pályázatán, hogy Pakson.

Dr. Hanol János emlékeztet arra, hogy már korábbi írásokban is szó van arról, hogy a 19. század végén kísérletek történtek a Paks határában állítólag talált aranytartalmú homok kiaknázásra, de úgy is fogalmaztak, hogy minden említésre méltó eredmény nélkül. A szakember azt is megjegyezte, hogy tényleg léteztek a Duna mentén aranyászok a múlt század folyamán.

Sőt, korábban a sajtóban olyan szalagcímekkel is megjelentek újságcikkek, hogy aranymezők vagy aranyföld Pakson, illetve olyannal is, hogy Eldorádó Pakson. A riportban, amely a legendát járja körül, részletesen is meghallgathatjátok, hogy mi lehet az igazság, hogyan folytatódott a sztori tovább.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás