promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Találtak valami döbbeneteset a Holdon, a nyomok a Földre vezetnek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazán fantasztikus fejlemény a Holddal és a Földdel kapcsolatban, amit kiderítettek a szakértők.

Az elmúlt években elképesztő rajongás van az űrkutatásért, a rajongókat szinte minden érdekli, amit a NASA megoszt a tömény sötétségből. Elsősorban a NASA marsbéli projektje, az élet kutatása a vörös bolygón van az érdeklődés középpontjában, hiszen a Perseverance és a Curiosity marsjárók, azt is keresik, hogy mi történhetett a vörös bolygóval, miért nem alakulhatott ki hasonló élet, mint a Földön, és mikor történhetett az, hogy a Mars felszíne így megváltozott.

Ezek mellett azonban a Föld figyelme most a Hold felé irányult, hiszen nemsokára, éveken belül akár újra ember léphet az égitest felszínére. Most azonban nem a NASA, hanem az Indiai Űrkutatási Szervezet, az ISRO jelentett be valami egészen fantasztikusat. A Vikram nevű egységük észlelt valamit a Holdon, amire a magyarázat tényleg nagyon izgalmas, és a nyomok egészen a Földre vezetnek.

A Vikram szeizmikus aktivitást észlelt, méghozzá augusztus 26-án. Az indiaiak amúgy nagy tettet hajtottak végre azzal, hogy landoltak a Holdon, így ők a nagyedik nemzet a Hold meghódításának történetében, akiknek sikerült leszállni az égitesten. A Vikram tehát most jelzet, és egyedülálló jelenséget monitorozott, egy holdrangést, amelyre ugyan korábban már volt példa, hiszen az Apollo-program szeizmográfja is jelzett, de újfent most sikerült újra egy ilyet észlelni. És a Vikram a jövőben még több információt szolgáltathat majd ezekről a rengésekről a szakértőknek is.

Az elképzelések szerint amúgy a holdrengéseket nem az égitest tektionikus mozgsáai okozzák, hanem a Föld gravitációs ereje. Ettől a hatástól megrepednek a lemezek, majd később egymáshoz dörgölőznek.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás