promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs tudományos felfedezés – íme a bizonyíték, hogy már az őskorban is létezett nanotechnológia
Borítókép:  British Museum
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ahogyan a vicc kezdődik, brit tudósok szerint.... Pedig most itt tényleg róluk van szó, ugyanis a londoni British Museumban megtekinthető 1600 éves a Lükurgosz serleg elkészítése során brit kutatók állítják, hogy nanotechnológiát használtak.

De mi az a nanotechnológia és hogy készülhetett egy ókori serleg ezzel a mai csúcs technológiával?

Nanotechnológia minden olyan technológia, amely megpróbál elérni egy bizonyos célt, vagy megoldani egy olyan problémát, amely mikroszkópos környezetekben kapcsolódik.

A titokzatos Lükurgosz-serleg kettős színű átlátszó üvegből készült, s ha elölről éri fény, akkor zölden csillog, ha hátulról, akkor rubinvörösen. Biztos, hogy ez nem véletlenül készült így, azonban, ha szándékosan, akkor őseink sokkal okosabbak voltak, mint azt mi valaha is gondoltuk.

Az üveg kis mennyiségű kolloid aranyat és ezüstöt tartalmaz, ezek miatt látható a szokatlan optikai tulajdonság, azaz változtatja a színét a serleg attól függőn, hogy honna éri fény.

. Feltehetően Rómában készítették az 5. századi kupát, amely azt a mitológiai jelenetet ábrázolja, amikor az trákok királya, Lükurgosz - akire Dionüszosz elmebajt bocsátott - egy dühkitörése után szőlőindákba gabalyodik.

A színét változtató serleg rejtélyét nagyon későn, csak 1990-ben fejtették meg a kutatók. Miután mikroszkóp alá tették az üveg törött darabjait, a tudósok meglepődve tapasztalták, hogy a kupába aprócska, szabad szemmel is alig látható, kb. 50 nanométer - ami kevesebb, mint az egy sószem ezredrésze - átmérőjű ezüst- és aranydarabokat kevertek.

Ezek után kezdték a kutatók a rómaiakat a "nanotechnológia úttörőinek" nevezni, mivel úgy gondolják, hogy a mesteremberek nagyon is tudatában voltak annak, hogy mit készítettek ezáltal sokkolva a mai tudományt, hogy nanotechnológia igen is létezett már a 400-as években.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás