promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csecsemőket dobálnak és ujjperceket vágnak le, de miért? Meghökkentő kultúrák nyomába eredtünk
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ahány hely, annyi szokás, tartja a mondás, habár egy-két szokástól égnek áll a hajunk. Íme pár fura szokás a világ minden tájáról.

A Dani törzs ujjvágása

Mindenki másképp gyászol egy szeretett személy elvesztése után, de az indonéziai Dani törzs asszonyai egészen egyedi és drámai módszerrel kezelik a gyászt.

Amikor elveszítik egy szeretett hozzzátartozójukat, a család nő tagjai ujjuknak felső ízületét amputálják. Zsinórt kötnek szorosan az ujjperc köré kötik, amíg el nem zsibbad, majd egy családtag, gyakran egy testvér vagy szülő levágja az ujj tetejét. A sebet ezután megégetik, hogy megállítsák a vérzést és megelőzzék a fertőzést.

Az eljárás célja, hogy szimbolizálja a szeretett személy elvesztése után elszenvedett fájdalmat, és távol tartsa az elhunyt szellemét.

Polterabend Németországban

A Polterabend, azaz „esküvői zuhany” egyedülálló hagyomány Németországban, amelyet általában a menyasszony és a vőlegény esküvője előtti napon rendeznek. Ez egy nagy buli, ahol a barátok és a család összegyűlnek a ház előtt, és földhöz vágnak ezt-azt, legyen szó tányérokról, virágcserepekről vagy csempékről, a lényeg, hogy nagy zajjal járjon, mivel minél hangosabb a lárma, annál szerencsésebb lesz az ifjú pár. Ez alól viszont van pár kivétel, ez az üveg és a tükrök, az bizony balszerencsét okoz a babona szerint.

Miután az edény dobálás megtörtént a jövendőbeli házasoknak közösen kell a romokat eltakarítani, felkészülve a jövőre.

Tortadobálás Mexikóban

Talán az egyik legjobb hagyomány ezen a "La Mordida", egy mexikói születésnapi hagyomány. A szülinapos lánynak vagy fiúnak a háta mögé kötik a kezét, és amikor megkóstolnák az első falatot, a rokonok arcon csapják őket az egész tortával, miközben a rokonok és vendégek azt kiabálják, hogy „Mordida! Mordida! Mordida!”, a spanyol szó jelentése „harapj egyet”. Itt különösen fontos megjegyezni, hogy a mexikói sütemények nagyon krémesek, így el lehet képzelni, hogy még a plafon is habos az esemény után.

A narancsok csata Olaszországban

Minden évben a Mardis Gras előtti három napon valami meglehetősen furcsa történik az olaszországi Ivreában. A lakók kilenc különböző csapatra oszlanak, harci ruhába öltöznek, majd a következő napokban naranccsal dobálják egymást, kiejtve a többi csapatot. Ez a tűzharc nevű magyar gyermekjátékra hasonlít, ugyanis, akit eltalálnak kiesett.

A játék eredete nem tisztázott, de ez az egyik legnagyobb kaja csata Olaszországban, igaz nem olyan nagy, mint a spanyol paradicsom csata.

Babadobálás Indiában

Egy sokkoló szokás Indiából. Van egy rituálé, amelynek során az újszülötteket ledobják egy templom oldaláról. Ha egy pár az 50 méter magas indiai Sri Santeswar templomban házasodik össze, akkor hagyomány, hogy ledobják a babát a templom erkélyéről, akit a templom alján lévő muszlimok és hinduk egy kifeszített kendővel elkapnak. Nálunk nem szerencse, hanem gyámhatóság éri utol a családokat, akik ilyen traumának tesznek ki egy pici gyermeket.

Ezek a legfurcsább hagyományok, amelyek egyesek számára abszurdnak tűnhetnek, mások számára viszont kultúrájuk megkérdőjelezhetetlen alapjait képezik.  Általában ezeket a hagyományokat erős vallási indíttatások vagy babonáktól való félelmek táplálják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás