promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pokoli sírkamrákat nyitottak ki Egyiptomban a sivatag mélyén, zavarba jöhetsz az igazságtól
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazán izgalmas felfedezés történt Egyiptomban, amely elsőre meghökkentő lehet.

Egyiptomban a sivatag az ősi civilizációk rengetegében számtalan titkot rejt még, a régészek pedig folyamatosan kutatják a homokot, hogy megtalálják életük nagy felfedezését. Nem véletlen, hogy a Netflix nemrégiben debütált dokusorozata, Az ismeretlen is rögtön egy olyan résszel, illetve olyan kutatás bemutatásával kezdett, amelyben Szakkarában mutattak be feltárásokat a szakértők, a film pedig semmi kétséget nem hagyott a nézőben, hogy bizony elképesztő leletek vannak még a mélyben, és a jövő régészei nagyon izgalmas utakat járhatnak majd be a feltárások közepette.

Ám az ilyen izgalmakkal teli világot sokszor ki is forgatják az újságok hasábjain a szenzációhajhász tartalomgyártók.

Nemrégiben a netet bejárta egy hír, amely arról tudósított, hogy Egyiptomban, a piramisok földjén megtalálták a legendás Ozirisz sírját, aki az egyiptomi mitológiában a halottak és a túlvilág istene, akit általában zöld felsővel ábrázolnak. Ő a halottak birodalmának ura, a hír szerint pedig az ő sírját találták meg. És itt bizony félreértésről van szó, hiszen nem a legendás Ozirisz sírját találták meg, hanem annak egy replikáját. Van egy legendás leírás az isten sírjáról, és ezt Egyiptomban több helyen meg is építették a kultusza miatt, tehát ezek kultikus helyek voltak. A sírban egy üres szarkofág állt, amely szimbolikusan utal arra, hogy ez Ozirisz sírja.

A sírban rengeteg termet találtak a tudósok, amelyekben több istenszobrot is találtak a kezükben fegyverekkel.

A félreértésről korábban több oldal is beszámolt, így többek között a Snopes tényfeltáró és tényellenőrző oldal is. Az összevágott (több felfedezést egyben vegyítő), és túlzottan is szenzációhajhász videó amúgy több milliós nézettséget produkált, és a közösségi média egyes bugyraiban újra és újra felüti a fejét. A Snopes oldalán ezt is meg lehet tekinteni.

Ám az Ozirisz-sírok nagyon érdekes felfedezések, és tényleg elképesztő a sírok kiképzése.

Íme a videó "Ozirisz egyik sírjáról", amelyet még 1999-ban találtak meg a szakértők közel a nagy piramisokhoz:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás