promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyre több a bizonyíték, hogy az igazi Drakula Gróf valóban vámpír volt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A valaha élt egyik legkegyetlenebb uralkodóról újabb tényeket tártak fel tudósok. A rémisztő vámpír Drakula megformáláshoz ihletül szolgáló gróf a valóságban sokkal félelmetesebb volt, mint azt gondoltuk volna.

III. Vlad vagy Karóbahúzó Vlad neve nem feltétlen ismerős számunkra, de az biztos, hogy ő ihlette a történelem legfélelmetesebb alakját. Drakulátt a rettegett vámpírt ugyanis erről a véreskezű, erdélyi uralkodóról mintázták. III. Vladot rettegett, különösen kegyetlen uralkodónak írják le a történelemkönyvek. A Vlad a régi nyelvben sárkányt vagy démont, még a keresztneve Draculea ördögöt jelent a modern román nyelven. Kevesen tudják talán, mert a róla szóló véres legendák elvonták a figyelmet, de III. Vlad felesége a magyar származású Szilági Ilona volt, aki nem más, mint „igazságos” Mátyás királyunk unokatestvére.

Ezzel a rejtélyes uralkodóval kapcsolatban most a tudósok új, sokkoló felfedezést tettek. Ezzel talán még félelmetesebbnek tűnik az egyébként is horrorisztikus történelemmel bíró fejedelem.  

Egy új tanulmány szerint Vlad véres könnyekkel sírhatott. Az 1457 és 1475-ben írt levelein talált fehérjenyomok arra utalnak, hogy speciális betegségben szenvedett. Ennek a betegségnek a neve haemolacria, mikor a vér összekeveredik a könnyel, ezáltal a megbetegedett személy vért könnyezik.

Haemolecria a mai napig egy feltáratlan rejtély az orvostudomány számára. Ugyanis a kutatások ellenére sem tudják mi okozza ezt a betegséget, csak annyit tudnak, hogy rendkívül ritka és a tünetek amilyen hirtelen jönnek, hogy gyorsan el is tűnnek. 

A haemolecriában szenvedők gyakran tünetmentesek, csak ritkán és rövid idegig vérzik a szemük. 

A kutatók nem találtak arra bizonyítékot, hogy kortársai valaha is „vámpírnak” gondolták III. Vladot. A „Dracula” vámpír mítoszát 1897-ben indította el Bram Stoker ír író a „Dracula” című gótikus horrorregényével. A 15. és 17. századi körül Európában létező vámpír legendákat, gyakran halállal és betegségekkel azonosították.. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás