promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa dolgot találtak Pompeji romjai között, a régészeket is teljesen összezavarta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pompeji még mindig tartogat meglepetéseket, a régészeknek is leesett az álluk.

Utoljára 1907 és 1908 között végeztek ásatásokat Pompeji azon részén, ahol most egy újabb érdekes leletetre bukkantak a régészek. A Civita Giuliana villa 600 méterrel északra a város falaitól található, amit a Vezúv közel 2000 évvel ezelőtti vulkánkitörése semmisített meg.

Az olasz kulturális minisztérium a napokban közölte az örömteli hírt, hogy a régészek egy kis hálószobát fedeztek fel a villában, amit szinte biztos, hogy rabszolgák használtak, és rávilágít az ókori villában eltöltött alázatos helyzetükre - számolt be róla a The Guardian.

Két ágy volt benne, amelyek közül csak az egyikben volt matrac, két kis szekrény, valamint egy sor urna és kerámia edény, amiben két egér és egy patkány maradványait találták. Ugyanakkor nem volt nyoma sem rácsnak, sem zárnak vagy láncnak, ami visszatartotta volna a szoba lakóit.

„Úgy tűnik, hogy a kontrollt elsősorban a rabszolgaság belső szervezésén keresztül gyakorolták, nem pedig fizikai akadályok és korlátozások révén”

- mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A Civita Giuliana villával azután kezdtek el ismét foglalkozni a régészek, miután felfedeztek egy alagútat, amin keresztül a rablók hozzáfértek a Kr. u. 79-ben elpusztult épület romjaihoz. A szobában talált ágy egy része is a rablók miatt sérülhetett meg.

Pompejiben jelenleg komoly feltárási és megőrzési munkálatok zajlanak, az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano közlése szerint az erőfeszítések folytatódnak, ami azért fontos, mert - ahogy ő fogalmazott - amit a korszak anyagi körülményeiről és társadalmi szerveződéséről megtudnak, azok új távlatokat nyitnak a történelmi és régészeti kutatások előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás