promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erotikus látvány fogadta a régészeket Pompejiben, mikor feltártak egy régi villát, nem hittek a szemüknek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feltárult Pompeji eddig ismeretlen titka, aminek erotikus töltete is van.

Pompeji tragikus történetét mindenki jól ismeri: Krisztus után 79-ben kitört a Vezúv nevű vulkán, ami a földdel tette egyenlővé a római fennhatóság alá tartozó kikötővárost. Bár a lakosság nagyja időben el tudott menekülni, nagyjából 3000 ember együtt pusztult el a Pompejivel. A város ma nemcsak az egyik leglátogatottabb turistacélpont, de egyben a legegyedülállóbb régészeti helyszín, ahol még mindig találnak újabb csodálatos leleteket.

Néhány évvel ezelőtt a szakemberek elképesztő felfedezést tettek nem messze a várostól. Sírrablók nyomait követték egy alagúthálózaton keresztül, majd rábukkanta egy ókori villára, amit négy méter vastag hamu fedett. A sírrablók már előttük megtalálták ezt a régészeti "kincstárat", de barbár keresgélésük miatt több freskó és berendezési tárgy rongálódott meg. Ez a kifosztott épületegyüttes egy 1908-ban felfedezett birtokhoz, a Villa Giulianához tartozott.

Bár látszólag úgy tűnt, a rablók már alaposan munkával kipucolták a helyszínt, a régészek mégis úgy döntöttek, hogy ők is átvizsgálják a területet. A feltárás során nemcsak lovak csontvázaira bukkantak, hanem egy római szekérre is, ami szinte makulátlan állapotban volt, és igen érdekes, erotikus töltetű mintákkal volt ellátva.


(Fotó: Profimedia)

A szekér oldalát, illetve hátulját összesen tíz medalion díszítette, rajtuk különféle szexuális jelenetek. Persze ebben semmi furcsaság nincsen, ez egy teljesen normális, hétköznapi dolognak számított akkoriban, és sokkal inkább az isteneknek szólt - különösképpen Vénuszhoz, a termékenység istennőjéhez. Ezek a képek fontos vallási és társadalmi szimbólumok voltak: akár egy esküvőt is jeképezhettek. A Villa Guilianában talált szekér esetében a minták előkelőséget és gazdagságot sugároztak, ünnepélyes funkciójuk volt, tehát mondhatjuk, hogy ez egy luxusjárgánynak számított az ókorban.

Ez a szekér egyébként nagyon sok kérdésre adhat választ a járművek fejlődésétől kezdve azok használatára. Augusztus 6-án, vasárnap 21 órakor lesz egy érdekes dokumentumfilm a Viasat History-n, ami arra keresi a választ, hogy milyen lehetett a közlekedés Pompeji utcáin. A Villa Guiliana eltemetett titkának előzetesét alább nézhetitek meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás