promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szörnyethalt szovjet asztronauta utolsó szavai máig kísértik az egész világot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Mihajlovics Komarov volt az első ember, aki űrutazás közben hunyt el.

A '60-as években csúcsosodott ki igazán az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti űrverseny, amiben hol az egyik, hol a másik nemzet állt nyerésre. Az amerikaiak és a szovjetek is azon voltak, hogy újabb és újabb hódításokra legyenek képesek a világűrben, de sajnos voltak olyan próbálkozások, amik szomorú tragédiával végződtek – ilyen volt például a Szojuz–1 esete is.

A Szojuz–1 küldetés célja az volt, hogy emberi legénységgel teszteljék a Szojuz 7K-OK típusú űrhajót, és annak rendszereit. A tapasztalt asztronauta, Vlagyimir Mihajlovics Komarov volt az, aki megkapta a missziót, de már az indulás előtt sejteni lehetett, hogy gond lesz, ugyanis rengeteg hibát találtak az űrkapszulával kapcsolatban – és hiába próbálta még Gagarin is leállítani a kilövést, nem járt sikerrel, így Komarov 1964. április 23-án elindult a világűrbe a problémás jármű fedélzetén.

Vlagyimir Mihajlovics Komarov sikeresen elvégezte a küldetést, majd elkezdett az űrhajójával visszatérni a Földre, de számos probléma akadt, ugyanis napelem-, illetve hajtóműmeghibásodás volt, ráadásul nem nyílt ki a fő fékezőernyő sem, ami sajnos végzetes hibának bizonyul – az asztronauta 50 m/s-os sebességgel csapódott a földbe, rögtön szörnyethalt.

A tragédia után nemzeti hősként ünnepelték az elhunyt űrhajóst, aki a szovjet vezetőség szerint végig nyugodt volt, és egyáltalán nem tapasztalt problémákat az utazása közben. Ezzel viszont van egy kis bökkenő, ugyanis az amerikaiak állítólag rögzítették Vlagyimir Mihajlovics Komarov utolsó üzeneteit, amik egyáltalán nem arról árulkodtak, hogy minden rendben van, sőt.

„Barmok! Beraktatok engem egy silány űrhajóba! [...] Irányítóközpont, nem tudom irányítani az űrhajót, nem hallak titeket! Az életem múlik rajta, beszéljetek már hangosabban ti barmok!”

– mondta elvileg közvetlenül a becsapódás előtt Vlagyimir Mihajlovics Komarov, máig kísértik az embereket az utolsó szavai.

Kérdéses, hogy mi a teljes igazság, de az biztos, hogy ez az eset a mai napig szomorúsággal tölti el az emberek szívét, ugyanis Vlagyimir Mihajlovics Komarov volt a világon a legelső ember, aki űrutazás közben hunyt el.

Itt lehet meghallgatni az állítólagos végső felvételt Vlagyimir Mihajlovics Komarov és az irányítóközpont között:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás