promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrányos, hogy már az állatvilágban is rosszabb lánynak születni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósokat is megdöbbentette a kardszárnyú delfinek viselkedése.  Ez az állat finoman szólva sem szereti egyformán kölykeit és ennek meg is van a következménye. 

Egy többgyermekes anyuka vagy apuka gyakran hallja azt a kérdés, hogy vajon melyik gyermekét szereti jobban? Azt szokták mondani, hogy a lányok inkább apások, még a fiúk inkább az anyukájukhoz ragaszkodnak. Tudósok viszont lebuktatták a kardszárnyú delfineket, akik erősen kivételeznek gyerekeikkel.

 A kardszárnyú delfinek, az óceánok csúcsragadozói rendkívül intelligens emlősök.

De egy új tanulmány bebizonyította, hogy a gyilkosbálnák igazi „fiúsanyukák”.

A kutatók azt fedezték fel, hogy még az idősebb nőstény delfinek megvédik fiaikat a támadásoktól, addig lányaikért már nem állnak ki. Ugyan is azt tanulmányozták, hogy a hímek bőrén kevesebb hegesedés található, mint a fiatal nőstények testén. Továbbá a hímek az anyjuk jelenlétében abbahagyják a szaporodást.

Az angol Exeter és York Egyetem, valamint a Bálnakutató Központ által készített új tanulmánya egyre több bizonyítékot mutat be arra vonatkozóan, hogy a már terméketlen nőstények javítják utódaik, különösen a fiaik életesélyeit. A kutatók egy orka csapatot tanulmányokat, mely a gyilkos bálnák egyik fajtára, akik a Csendes-óceán északnyugati partjainál élnek. Ezek az állatok matriarchális tárasadalomban élnek, amelyek egy anyából és annak utódaikból és lányaik utódjaikból állnak. Az orka hímek és nőstények egy életen át anyuk mellett maradnak.

Az egyik kutató a következőképpen nyilatkozott a jelenségről: „Akárcsak az embereknél, úgy tűnik a kardszárnyú delfineknél is az idősebb nőstény bálnák létfontosságú szerepet játszanak társadalmukban. Tudásukat és tapasztalataikat arra használják fel, hogy segítsék a fiatalabb állatokat, az élelem keresésében és a konfliktusok megoldásában egyaránt.”

Mit gondolsz, te is jobban szereted a fiad, mint a lányod?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás